Lighioana pe care o cheamă ,,Cinstit”…

Demult nu am scris. Chiar nu îmi doream să scriu , să fac vreun articol, nici aici, de cele științifice nici nu mai zic. Mi-au tăiat aripile și mi-au băut sângele din răni!

Am avut parte de multe nedreptăți în viață, însă mereu am crezut că, totuși, poți obține ceva în viață prin valori umane posedate, străduință și gânduri curate, intenții cinstite. Totul am dorit să obțin cinstit, mi-am dorit un trai cinstit așa cum m-au învățat părinții. Am văzut eu din copilărie că părinții nu prea au obținut nimic cu acest ,,cinstit” al lor, puteau avea și ei dacă nu bogății măcar o viață mai bună. Acum constat cu regret cât de mult am de suferit din cauza unor valori educate în mine de către ei. Într-o societate putredă, unde totul pute a corupție, pile și nepotism eu am crezut în această lighioană care se numește ,,cinstit”, poate, mai cred încă, dar în două cu inimă tristă și dezamăgită. Dacă nu ai bani și pile devii nimeni pentru niște inși care, de facto, ei sunt niște nimicnicii, fără valori, fără suflet, doar cu niște coroane pe care și le-au meșterit singuri, dar care li s-au oprit în creiere. Așa e, când îți fixezi coroana de parcă ai trăi o veșnicie, ea se lasă pe creier și îți frânge puterea de a gândi.

În fine, am dedicat ani din viață, am muncit, am pierdut din sănătate și din viață crezând că pot să îmi îndeplinesc măcar ceva din visuri. Apoi am constatat că în societatea noastră e imposibil să fii normal, pentru a obține ceva trebuie să ai cât mai mult bădaranism în tine, să poți să îți bați joc de oameni, să mergi zâmbind disprețuitor peste cadavre. Am depistat și faptul că nici numărul de cărți citite nu oferă înțelepciune chiar tuturor. Unii mai citesc câteva cărți , le pare că ei știu ce-i știința ( când de fapt sunt mediocri) însă înțelepciunea le este totalmente străină. Așa societate avem. Am ajuns ca mințile mici să ne convingă că avem visuri prea mari și suntem prea proști.

Săptămâna trecută am rămas surprinsă că în România totuși încă e posibil de obținut ceva cinstit. Poate și acolo sunt cazuri rare, dar SUNT. Așa, pe cale de dispariție, dar mai există. Mă gândesc, ce viață am ajuns – să nu cred că poate exista ceva normal, neîmpuțit de corupere și parvenism. Păi sigur că voi rămâne surprinsă dacă văd și chiar trăiesc atâtea nedreptăți. Mi-i scârbă de ce se întâmplă în jur! Mi-i scârbă că bunul simț și dorința de a obține ceva cinstit au devenit non-valori! Trebuie să caut valiza prăfuită. Nu vreau să devin ,,mare vedetă ” sau să am ,,mare statut social”, îmi doresc doar să fiu tratată ca un om, vreau atitudine omenească unde ,,cinstit” nu este o meteahnă, dar o normalitate. Îmi amintesc de un frate al bunicii mele. Ei au fost dintr-o familie săracă, cu mulți copii. S-au ciocnit cu multe nedreptăți în viață. El avea o vorbă: De ce ești sărac? Că ești prost! Dar de ce ești prost? Că ești sărac! Păi așa e. Dacă nu ai bani, nu ai nicio șansă să fii tratat omenește de cei ce se cred nemuritori. Am rămas un pic mai uimită și mai dezamăgită ultima vreme, dar stau liniștită fiindcă Dincolo vom pleca toți: și cei săraci, și cei care acum se țin mari stăpâni ai situației și ai societății. Acolo pe toți ne vor primi fără pile, fără bani…

20 de comentarii

 1. Ai dreptate. E vremea multor nonvalori lipsite de principii, dar cu ele nu trebuie să-ți faci de lucru, ba chiar e indicat să le ocolești. Răzvrătirea ar putea zice „de ce ele pot, iar eu nu?” Răspunsul e simplu, pentru că asta se apreciază acum, dar să sperăm că nu pentru mult timp.

  Apreciat de 2 persoane

  1. Nu știu cât va dura, dar situația e tot mai rea.

   Apreciază

 2. rofstef spune:

  Idealismul ăsta nu ne ajută să vedem viața pe care o avem de trăit. Știu, ești o fată foarte sensibilă, sinceră și știi să privești prin oameni, nu pe lângă ei, dar ar trebui ca să-ți focalizezi energia ta bună spre altceva, pentru că nu merită să-ți prinzi mintea cu morile de vânt.
  Fiecare țară are cele două fețe a monedei, așa că trebuie să ne acceptăm situația din locul în care ne-a lăsat Dumnezeu.
  Numai bine îți doresc, Emilia dragă ! 😇

  Apreciat de 1 persoană

 3. rofstef spune:

  Cu mult drag ! 😇

  Apreciat de 1 persoană

 4. ioansperling spune:

  Draga Emilia cred ca tu esti o persoana care poate intelege de ce am plecat din tara! Am vrut sa fiu tratat ca om si sa traiesc cinstit. Sunt tratat ca om? Mult mai mult ca in Romania! Am trait cinstit din munca mea! Pentru mine este enorm! In Romania eram „cineva” aici sunt un nimeni dar pe mine lucru asta ma favorizeaza pentru ca „patria mea este sus, sus in cer”!

  Apreciază

  1. Odată, fiind în taxi și având un drum mai lung, șoferul a început vorba despre societate, corupție și toată râia de acest gen ( taximetriștilor le place să înceapă analiza politică, având drept spectator pasagerul 🙂 ) . Eu comentam doar cu niște replici, fără a mă avânta în dezbateri, însă la un moment dat am zis: Oare cei care fac acest rău poporului nu se gândesc la veșnicie? Taximetristul a holbat niște ochi la mine (tot drumul apoi se uita ca la un exponat de muzeu 🙂 ) , zicând: Prima dată aud pe cineva să zică așa ceva! Doamnă, dacă măcar o parte din lume ar gândi așa, am trăi cu mult mai bine.
   De ce v-am povestit acest caz? Dacă măcar câteva procente din oameni s-ar gândi la veșnicie și la Cer, lumea ar fi cu totul alta! Avem ceea ce avem 😦 Mie nu îmi rămâne decât să îmi găsesc un loc sub soare unde când voi spune: Nu am dat bani fiindcă am vrut să reușesc cinstit !, să nu râdă nimeni de mine, la fel cum nu vor râde și nu își vor bate joc știind că nu am nici casă, nici masă, nici averi și nici pile, doar niște principii de viață și dorința de a face față ispitelor.
   Vă mulțumesc pentru susținere! Să aveți un sfârșit de săptămână liniștit!

   Apreciază

 5. Florin spune:

  Sus capul Emilia. Totdeauna există o cale.

  Apreciat de 1 persoană

   1. Florin spune:

    Fiți sigură!

    Apreciat de 1 persoană

 6. Poteci de dor spune:

  Există încă oameni care au aceleaşi valori şi pe ei trebuie să îi ţinem aproape, nu pe cei care dispreţuiesc omul şi adevăratele valori. Şi da, cu cinste e mai greu să îţi faci un trai decent. Dar eu nu m-aş putea bucura de ceva obţinut altfel. Am fost crescută în acelaşi spirit şi eu aş avea degeaba avere dacă m-ar mustra conştiinţa. Aşa că prefer varianta asta care îmi oferă satisfacţia lucrurilor mărunte obţinute cu muncă. Nu-i de mine îmbogăţirea prin alte mijloace. Că nu e drept, ok, nu e. Dar ce altă variantă am?

  Apreciat de 1 persoană

  1. Pur și simplu e foarte dificil. Mai ales când muncești, aspiri, și cineva îți pune piedici doar din cauza că nu ai bani. Chiar și atunci când intri într-o instituție te analizează cât de scump ești îmbrăcată și cât aur ai pe tine.

   Apreciază

 7. Ecoarta spune:

  Părinții mei au muncit toată viața pământul. Dormeau câteva ore pe noapte, numai ca să muncească mai mult. Ba, erau supărați că sunt prea multe sărbători! N-au ieşit din cizmele de cauciuc decât rar. Tata lucra în pădure şi noi cumpăram lemnele de foc, iar alții şi-au ridicat vile din lemnele furate. Aşa am crescut, asta am învățat! Săraci şi cinstiți!
  Astăzi mai mult ca oricând, lipsa valorilor reale şi normale este devastatoare nu numai pentru individ, ci pentru viitorul lumii.
  Să sperăm că totuşi ceva bun va urma!

  Apreciat de 1 persoană

  1. Nu știu dacă va urma ceva mai bun. Cred că aceasta e problema lumii. Cei cinstiți au fost deportați prin Siberia, copiii lor – trăiesc în sărăcie, nepoții – la fel, ținându -se de acest trai cinstit, pe când turnătorii, javrele societății au dus-o bine, iar copiii și nepoții deasemenea se scaldă în averi și privilegii. Aceasta e viața!

   Apreciat de 1 persoană

   1. Ecoarta spune:

    Da, ai dreptate, din păcate! Cam aşa a fost mersul lumii de când e lumea! Va fi vreodată bine!? Eu sper! Deşi, noțiunea de bine e extrem de complicat de cuprins, adică este „polisemantică”!
    Numai bine!

    Apreciat de 1 persoană

 8. Iosif spune:

  Adevaratele valori nu sunt în lucruri materiale,
  Nu sunt din aur sau argint, ori diamante lucitoare.
  Valorile sunt în Cuvânt, în dragostea nepieritoare,
  Lumina lumii pe pamânt, iubire sfânta sacrificatoare…
  „Şi ce ar folosi unui om să câştige toată lumea, dacă şi-ar pierde sufletul? Sau ce ar da un om în schimb pentru sufletul său?”
  Un Weekend minunat, binecuvântat în valori autentice învesmântat, alaturi de cei apropiati, draga Emilia !

  Apreciat de 1 persoană

 9. Aliosa spune:

  Bună dimineața, Emilia ! 🙂
  Ai DREPTATE ! 🙂
  Dincolo vom pleca TOȚI ! 😦
  Numai că, până vom pleca DINCOLO,
  cei SĂRACI vor deveni și mai SĂRACI 😦
  iar bogații și mai bogați !!! 😦 😦 😦
  Toate cele bune ! 🙂
  Alioșa .

  Apreciat de 1 persoană

  1. Aliosa spune:

   😦 😦 😦
   Mi-am exprimat OPINIA versus cele postate de tine ,
   dar se vede că ai rămas INDIFERENTĂ ! 😦
   – Este un fel de a-mi da de ÎNȚELES că PĂREREA MEA nu CONTEZĂ !!! 😦 😦 😦

   Apreciază

   1. Ba contează. Am citit, mi-a plăcut, am apreciat.

    Apreciază

 10. Ioan M. spune:

  A republicat asta pe Cronopedia.

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s