Kevin Dutton și studii sale despre psihopatie

Aș dori să încep menționând câteva date biografice despre acest psiholog și scriitor englez apoi treptat să trec și la specificul operei sale.

Kevin Dutton s-a născut în 1967 în Marea Britanie, este psiholog, scriitor și specialist în psihopatie. El este cercetător postdoctoral la Departamentul de Psihologie Experimentală al Universității Oxford și membru al Centrului de Știință Neuroafectivă și Emoții din Oxford (în engleză: Oxford Centre for Emotions and Affective Neuroscience). Înainte de a deține acest post a fost cercetător Institutul Faraday și la Universitatea Cambridge. Și-a susținut teza de doctor ,,Minoritățile ca simboluri ale unicității: abatere de la normă” în anul 2000 la Universitatea din Essex.

După cum am mai spus, domeniul de studii al lui Dutton este psihopatia. El consideră că oamenii cu acestă manifestare constituțională anormală a personalității se află peste tot în societate și ne anunță că aceșta pot mima normalitatea foarte bine, chiar aș spune că sunt niște ,,actori” ai normalității. Mai mult decât atât, ei au un șarm deosebit, o intelectualitate și cultură profundă. Dutton menționează în cartea sa ,,Înțelepciunea psihopaților” : ,,Așa sunt psihopații – frumoși pe dinafară. Farmecul, carisma și camuflajul lor psihologic fără cusur ne distrag atenția de la adevărata lor față: anomalia latentă din fața ochilor noștri. Prezența lor amețitoare și hipnotică ne atrag irezistibil.”

Prin cercetările sale și prin cărțile publicate, psihologul dorește să introducă acest subiect publicului larg într-un mod foarte simplu, chiar dacă în scrierile sale utilizează și termeni din psihologie, psihiatrie, fiziologie, anatomie. Dutton își dorește să aducă argumente cât mai plauzibile din punct de vedere științific. El se referă la mai multe tipuri de psihopați, nu numai la cei cu recidiv profund și cu o meningită a sufletului în ultima stadie, cum ar fi criminalii în serie. Clar că ei sunt o ,,ramură” aparte (la fel cercetat în profunzime de acest psiholog), dar face referință și la psihopații din alte domenii ale societății, cum ar fi politică, justiție, medicină etc. Deci, începând de la ,,cazurile” grave până la cele care par ordinare (lideri mondiali, directori executivi, șefi, colegi, rude, simple cunoștințe). Cred că fiecare din noi a cunoscut sau cunoaște personal sau ,,din auzite” persoane care au măcar un simptom clinic al psihopatiei. Nu toți psihopații sunt sunt atât de sălbatici și antisociali cum se crede. Dutton chiar distinge și trăturile specifice ale diferitor tipologii ale comportamentului acestora. El aruncă o privire foarte interesantă și edificatoare asupra ambelor părți – negativă și pozitivă ale caracteristicilor de personalitate care includ diagnosticul de psihopatie. Atunci când o persoană poate și știe cum să își dirijeze ,,apucăturile” psihopatice, pot rezulta profesioniști în domenii destul de dificile cum ar fi: milităria, chirurgia, criminologia (probabil chiar și psihiatria). Psihologul oferă exemple concrete de oameni și situații.

Mintea omului este o pădure întunecată, în care fiecare își face lumină cum poate. Unii pot aprinde ,,flacăra”, alții chiar o sting și uită de ea, devenind studiu de caz în psihiatrie și criminologie.

Am menționat doar câteva idei despre cercetările psihologului englez Kevin Dutton, care a declarat că și-a ales acest subiect din dorința de a-și cunoaște tatăl, un om cu vizibile simptome ale psihopatiei.

Pentru face o analiză profundă a cărților lui Dutton, avem nevoie de a pătrunde în terminologia psihologică și în fiecare colț al personalității umane.

M-am străduit să vă provoc la o lecturare interesantă și deloc simplistă. Analizați psihopatia, ca atunci când vă veți întâlni în viață cu vreo persoană ce manifestă unele simptome clinice ușoare specifice acestei dereglări psihice (nu mă refer la cazurile criminalilor, ci la celelalte categorii de psihopați ,,simpli” pe care îi putem regăsi în oamenii din anturajul nostru: șefi, prieteni, colegi, cunoștințe) să nu vă supărați, e o persoană bolnavă și străduiți-vă să o tratați din punct de vedere al unui medic (așa cum am făcut și eu într-un moment) și nu din viziunea unei victime. Nu vă lăsați pradă unui om bolnav care vrea să vă manipuleze, să vă folosească, să vă distrugă psihologic.

P.S. Titluri:

În engleză:

În română:

,,Înțelepciunea psihopaților”;

,,ABC-ul psihopatului de succes”

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s