Alegerea…

Nu prea am fost pe aici. E din lipsa de timp, din surplusul de griji și, probabil, din insuficiența de dispoziție specifică acestei perioade dificile specifică tuturor locuitorilor globului pamântesc.

De ce am revenit anume azi? Dimineața, numai mă trezisem și mi-am înfipt ochii în facebook să mai văd ce mai e noi și ce rămâne vechi. ,,Răsfoind” așa, am ajuns la o pagină a unei pretinse scriitoare. Nu pot da nume concret fiindcă nici nu îmi mai amintesc. O tânără de prin România. În fine… Ce am văzut? Mai mult cuvinte fără sens și un feminism extrem, pot să îi zic chiar cosmic. Bine, puteți să mă contraziceți, zicându-mi că sunt zero la capitolul critică literară și percepere profundă a poeziilor. Totul e posibil. Nu mă supraapreciez deloc, însă, datorită specialității mele, am fost obișnuită de la facultate să citesc orice gen de literatură și, respectiv, să o ,,primesc” așa cum este. Ca să înțelegeți, pot citi orice, căutând să iau ceva bun și din ceea ce e cam rău. Am citit eu postările persoanei în cauză. Fire de poet, ce mai… 🙂 Dar mi-am pus așa o întrebare mai generalizatoare: Ce facem cu cei care nu pot alege? La ce mă refer? Ok, suntem adulți, fiecare cu concepțiile, viziunile și principiile sale. La toate acestea se mai adaugă vreo facultate ce îți mai ,,pune pe rafturi” careva idei și opinii. Dar ce facem cu adolescenții sau cu cei care nu au reușit de-a lungul anilor să-și formeze ,,un filtru” al viziunilor? Pe rețelele de socializare întâlnim mulți oameni care se lasă foarte ușor ,,prinși” de valul a tot ce e scris. Nu mai contează intenția, citirea printre rânduri sau clasificarea la tot ce e bun și ce nu prea e bun. Mai există și dintre cei care abia-abia își clădesc o ,,prismă” demnă, însă sunt ,,prinși” cu ușurință de valul despre care vorbeam anterior. Mă miră și promovarea aceasta a tot și toți. Oare nu ar fi bine să mai filtrăm? Adică mai întâi de ,,promovat” într-un cerc mai restrâns, printre oamenii care mai înțeleg câte ceva, apoi de lăsat și publicul larg să se ,,înfrupte”? Sunt de-acord cu inițiativa de a promova tinerii (nici eu nu sunt chiar atât de bătrână ca să devin pretențioasă 🙂 ), însă cât de postmoderniști nu am fi, să nu intrăm nici în extrema extremelor. E clar că gusturile nu se discută, însă… Iarăși acest ,,însă”… Să nu uităm că nu toți pot ,,filtra”, nu toți știu să facă alegeri și să meargă după anumite principii demne. Mulți cred că tot ce e scris este ,,comestibil”, din această cauză există și riscul unei ,,intoxicații”. Bine, nu toți sunt ,,gurmanzi”, nu toți și-au încă găsit în ei pornirile de ,,vegetarieni” sau ,,carnivori”, unii ,,consumă” absolut orice. De aici riscăm să avem printre noi și din cei care preferă ,,tomberoanele” sau și mai rău, să cadă în extreme de genul: de la ,,mâncarea” din ,,tomberon” – la cea din ,,restaurante” și nici măcar nu reușesc să facă vreo diferență. Fie, filologii s-au obișnuit să ,,guste” de peste tot, dar să rămână fideli ,,bucatelor tradiționale” 🙂 🙂 🙂

Sper că am fost cât de cât explicită 🙂 Am avut așa o senzație aiurea dis-de-dimineață. Cât de mult aș dori să avem și să promovăm o cultură a scrierii, o cultură a lecturii! La urma urmei o cultură a unei alegeri simple, însă cu un ,,gust delicat”. Sper, cândva, să ajungem toți la un aurea mediocritas fără să știrbim din valori frumoase, umane. Extremele nu aduc nimic bun, însă puterea de a alege ceva demn merită cultivată din scutece.

Sursă imagine: funderstanding.com

10 comentarii

 1. Issabela spune:

  😦 înțeleg, dar fb nu e sau nu ar trebui să fie un reper, din contra.
  Eu chiar mi-am creat sintagma de „scriitor de facebook”. Dar sînt prolifici și vehemenți și au adepți pe măsură – fapt căruia nu prea avem ce îi face.

  Apreciat de 1 persoană

 2. Pentru unii devine reper 😦 iar apoi ei devin reper și tot așa… un fel de ,,perpetuum mobile” de prostire în masă… 😦

  Apreciază

 3. Jo spune:

  Probabil antidotul este in mana parintilor. Ce le pui copiilor in brate? Cartea sau tableta? Ar mai fi fost si scoala o speranta, dar in momentul de fata sanatatea este prioritara. Oricum eu n-as fi foarte ingrijorata. Ce e val ca valul trece. Istoria literara o sa pastreze numai bucatele alese. Restul la tomberon. 😉

  Apreciază

  1. Sperăm să se clasifice care și unde. 🙂

   Apreciază

 4. rofstef spune:

  Nu știu ce să zic, Emilia, eu personal văd platforma lui zuk un tomberon gigantic care este alimentat de toate pubelele lumii..
  Nu prea ai așteptări mari de-acolo, doar excepție mai fac oamenii cu caracter și grupurile din același grup, tot cu caracterul la ei..

  Ps. Scuze că n-am prea fost subiectiv.. ☺️

  Apreciat de 1 persoană

  1. Știi, am observat și pe unii cu caracter ( pe care îi consideram intelectuali și serioși) că promovează niște … Chipurile trebuie să promovăm oameni noi, cu potențial… Dar oare toți cei noi au potențial? Ceea ce am scris în articol descoperisem că e o promovare de-a unei doamne destul de inteligente. Nu știu, cred că și ea are deja câteva valori mai diferite de cele pe care le avea cândva…

   Apreciază

   1. rofstef spune:

    Da, așa e, ai dreptate !
    Filozofia mea despre treaba asta este așa: vrei să aspiri pentru ceva, atunci luptă tu pentru visul tău, demonstrează că ești abil pentru ceea ce vrei să faci, fi tu însuți, fi onest iar mai departe drumurile se vor deschide singure rând, pe rând.. Cu răbdare și perseverență ajungi departe fără să fi promovat..
    Niciodată nu am dorit să fiu promovat pentru că ți se cere și ție la rândul tău să promovezi, apoi când ești pus față, în față cu ceea ce nu vrei să promovezi, te simți nașpa..

    Apreciat de 1 persoană

   2. Sunt totalmente de-acord cu tine. Din această cauză ezit cu publicarea poeziilor mele. Vreau OBIECTIVITATE, dar acum…. Rar poți întâlni un om demn și obiectiv. Am principiul: mai bine un adevăr amar, decât o minciună dulce.

    Apreciat de 1 persoană

   3. rofstef spune:

    Eeee, acuma nu fi și tu 🙄
    Blogosfera nu e fb, așa că poeziile, poveștile, gândurile, trăirile, aici este locul lor..

    Apreciat de 1 persoană

   4. Aici da, cu siguranță. Mă refeream la vreo carte ceva…

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s