Despre virus, panică, situația la moment și despre medicii care își pun în pericol propria viață…

Aveam o dileamă: Să scriu despre virus, panică, situația la moment sau despre medicii care își pun în pericol propria viață dar și viața familiei lor cu care sunt în contact când mai fac un mic ,,popas” pe acasă.

1. Voi începe cu situația din țară. La noi, în Republica Moldova e cam panică. Am fost acum la un market dintr-un Mall din capitală. De facto, totul e închis, activează doar farmacia, marketul și băncile. Oameni sunt puțini, după cum menționam, panicați, însă… Ce am observat? Unii, totuși, în continuare nu prea respectă distanța, îmbulzindu-se chiar și acolo unde e imposibil să te îmbulzești. În fine, mentalitatea poporului va rămâne mereu neschimbată. Dacă am pornit ,,firul” mentalității, să mai vorbesc și despre cei care, fiind conștienți de situație, de faptul că s-au întors de peste hotarele țării sau au fost în contact cu astfel de persoane, consideră normal să iasă prin oraș cu ,,treburi” sau chiar pur și simplu ,,de dragul ieșitului”.

Câteva cazuri mă pun pe gânduri. O femeie cu copil de vreo 5 ani (nu îmi mai amintesc vârsta exactă a băiețelului) a avut rezultat pozitiv de coronavirus. E tragic și, bineînțeles ar trebui să fie izolați și tratați corespunzător. Ce a făcut ea? A fugit acasă de două ori, în pofida faptului că a fost adusă la Chișinău de medici și polițiști echipați corespunzător epidemiei. Este clar faptul că atunci când a fugit, a pus în pericol persoanele din jur și sunt aproape sigură că a plecat acasă în satul de origine cu transportul public. Ok… De fapt, nu e ok deloc, dar să vă mai zic un caz. Un autocar cu 54 moldoveni s-a pornit din Italia. La granița cu România au fost ,,escortați” până la granița cu Republica Moldova. De ce? Păi românii și-au bătut capul ca moldovenii să nu pășească prin locurile publice, iar de vreo ,,nevoie” să ,,utilizeze” pădurile. Iată că au ajuns la hotarul cu Moldova. Acolo, autocarul cu moldoveni și-a continuat cursa. Și ce credeți? Fără ca să fie monitorizați! Au ieșit pe la benzinării, apoi la stația terminus au comandat taxi sau rudele deja erau acolo să-i întâlnească. Șoferul autocarului, în interviul dat a zis: ,,I-am adus acasă, dar deja pe noi ,,nu ne doare capul” cine și unde a plecat!” Cam asta…

Ieri a fost închisă Piața Centrală din Chișinău. Populația s-a îmbulzit nemulțumită, făcând scandal. Bine, nu e vorba despre scandal, ci despre cei care statăteau ,,lipiți” unii de alții. Văzusem poze pe net de la ,,fața locului” care chiar m-au uimit. Care ,,metru distanță”? Care ,,măsuri de protecție”???

Nici nu vreau să vorbesc despre absența în farmacii a măștilor de protecție și a dezinfectanților! Azi la farmacie mi s-a spus: ,,Măști și dezinfectanți nu sunt nicăieri!”

Nici o mască nu am putut găsi zile la rând. Ca atare aceste măști ar trebui să fie schimbate la fiecare două ore. Teoretic, ar trebui, dar avem ceea ce avem…

,,Interesante” cazuri, nu-i așa? Mai ales că oamenii care s-au întors în țară ori nu sunt de găsit acolo unde își au viza de reședință, ori nu vor să deschidă ușa medicului de familie care vine să-i viziteze împreună cu polițistul de sector.

2. Dacă tot am început să scriu despre medici, vreau să spun că acești oameni și-au ales o profesie care, cu desăvârșire, se conține în expresia: ,,Arzând, luminez altora!”

Ei își pun în pericol nu doar propria viață, dar și sănătatea celor dragi. Mă dezgustă cei care zic: Lasă-i! Singuri sunt vinovați că și-au ales așa profesie! Să lucreze că doar au depus Jurământul lui Hippocrate!

Să nu uităm că în momente în care moartea ne pândește, Domnul lucrează prin cunoștințele și mâinele doctorului! Voi scrie altădată de soarta ,,de medic”. Nu zic, peste tot există și ..mărăcini”, însă sunt și mulți care stau la ,,straja sănătății noastre”, făcându-și meseria cu multă conștiință și responsabilitate.

Acum medicii își pun viața în pericol pentru noi, cei care nu le suntem fii sau părinți, ci oameni obișnuiți la fel ca ei.

Eu cunosc situația ,,din interior”. Îmi fac griji pentru cele mai scumpe mie ființe, fiindcă acum se află ,,la datorie”, iar eu mă gândesc să plec lângă oamenii dragi sau nu? De ce? Fiindcă nu știu cine riscă mai mult să se ,,contamineze”: oamenii cu rude venite ,,de peste hotare” sau eu și bunica mea care avem patru medici în casă? De fapt, acum suntem ,, care și încotro”, dar dacă ne-am ,,refugia” toți ,,acasă-acasă” (așa cum facem în fiecare an de Paști), atunci nici nu știu la ce ,,teorii ale probabilității” să mă mai gândesc 🙂

Trăiesc cu speranța că toți cei bolnavi se vor însănătoși, iar cei sănătoși nu se vor mai îmbolnăvi! Să ne aibă Domnul în paza Sa pe toți, toți, pe toată omenirea!

3. Situația e foarte tragică și urâtă! Eu nu cred în ,,întâmplări întâmplătoare”! Sunt și de părerea că apariția acestei pandemii este, de fapt, o politică, o strategie. Mă gândeam de multe ori (când venea vorba de războaie, calamități etc.) că suntem o lume civilizată, dezvoltată, cu tehnologii avansate și tot așa, de aceea nu prea este riscul unei conflagrații de care au mai fost, din acelea ,,armă la armă” și ,,corp la corp”. Adică mereu au avut, nu știu cum, un gând de siguranță. La moment, mi-am dat seama că există și în zilele noastre un fel de lupte, însă cu mult mai ,,întortocheate” și ,,sofisticate”. După cum am specificat: Nu cred în ,,întâmplări întâmplătoare”! Aceasta este opinia mea din viziunea unui om ,,din zilele noastre”. Acum vă zic și părerea mea din punctul de vedere al unei persoane care crede în puterea Celui de Sus. Societatea noastră a cam uitat de principii morale, de valorile duhovnicești promovate. Toți au ,,dobândit” un fel de ,,încredere” în propria persoană și în ,,atotputernicia” omului. Poate a venit timpul să mai plecăm capul în jos, iar inima să o mai ridicăm spre Cer? După mine, Dumnezeu vrea să ne mai smerească un pic și să ne mai arate ,,unde ne este locul”. să nu ne ținem ,,mari și tari”, deoarece în orice moment putem să revenim în țărână și doar El decide soarta noastră.

Lumea a revenit acasă din toate colțurile pământului, toți trebuie să se izoleze prin ,,colibele” sale, e carantină. Poate numai așa Dumnezeu a dorit să întoarcă mamele lângă copiii lor, soții lângă soții, nepoții lângă bunici… La noi în țara carantina va dura (deocamdată) două săptămâni, zile în care ne mai oprim din ,,goana” cotidiană și mai stăm de vorbă cu familia, mai avem timp de o cafea servită dimineața la bucătărie cu ,,toți ai noștri”. Poate numai în așa mod mai spunem vreo rugăciune, mai citim o carte sau pur și simplu sunăm oamenii dragi să mai ,,schimbăm o vorbă”…

Cred că Dumnezeu are pentru noi un plan de salvare. Nouă nu ne rămâne decât să credem în El, să ne rugăm, să nu intrăm în deznădejde și să facem măcar puținul care depinde de noi!

Sănătate și înțelepciune tuturor, la toată omenirea!

Sursă imagine: nytimes.com

21 de comentarii

 1. Issabela spune:

  Sănătate și ție, vouă! Nici pe-aici, prin București, nu iau toți în serios chestia cu izolarea, cunosc cărora li se pare o glumă…
  În rest… vorba ta, Doamne ajută.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Mulțumesc mult! Sănătate și numai bine!

   Apreciat de 2 persoane

 2. rofstef spune:

  Vă că a fost dublat acest articol, sau poate așa îmi apare mie, deși am scris un mesaj, lung, dar mi-a dispărut instant când am dat trimite, în fine..
  Ce să zic, ca în orice lucru rău este și o parte bună, tot așa și cu acest virus.. Practic nimic din ce se întâmplă, nu este la voia întâmplării și totul are o logică, iar Dumnezeu nu îngăduie dacă nu este după voia Sa..
  În cazul de față, planeta noastră, în sfârșit, „respiră”. Gândește-te numai că sunt miii de avioane care stau la sol, miii de fabrici poluatoare care stau cu porțile închise și miii de automobile care stau în garaj și parcare, ceea ce înseamnă, regenerare pentru planeta noastră care datorită bunăstării gândite de noi, i-am făcut mult rău..
  Era necesar un STOP, și este necesar ca din când, în când să ne mai oprim din goana noastră, iar așa cum spuneai, să ne mai aducem aminte că avem familii și un Dumnezeu..
  Gânduri bune, Emilia.!!!

  Apreciază

  1. Da, era ceva problemă tehnică în publicarea articolului.
   Sper să se normalizeze situația și viața.
   Seară liniștită și multă sănătate!

   Apreciat de 1 persoană

 3. valiii26 spune:

  Sper sa scapam repede 🤗🤗🤗

  Apreciat de 1 persoană

  1. Florin spune:

   Realist, doar după imunizare, adică după ce se vor îmbolnăvi foarte mulți. Medicație ar putea apărea la sfârșitul anului, vaccin la anul. Dar, este important să nu ne îmbolnăvim toți odată, să fie cât mai putini bolnavi simultan.

   Apreciat de 1 persoană

   1. valiii26 spune:

    Eu zic ca vom reusi

    Apreciază

   2. Florin spune:

    Sigur că da.

    Apreciază

 4. Jo spune:

  Daca as fi avut vreo indoiala ca Basarabia e pamant românesc – nu am, dar daca as fi avut, articolul tau mi-ar fi spulberat-o. Debandada de dincoace de Prut e asemanatoare. Incepand cu politistul despre care a scris dl. Florin, care a impartit martisoare in stanga si-n dreapta, continuand cu tipa de la Petrosani care s-a fâtâit prin targ si a infectat inclusiv cadre medicale si o alta care a fugit din izolare pentru ca ii nastea fiica, avem si noi inconstientii nostri. Doamne, apără si păzește!

  Apreciat de 1 persoană

 5. Florin spune:

  În fața mea este un bloculeț în care locuiește o familie în care doamna este basarabeancă. Au doi copii mici. Soțul a fost plecat mai mult de un an să câștige un ban. Dar câți români nu sunt în situația asta.

  Apreciază

 6. Iosif Greblea spune:

  întelepciunea, bunatatea, dragostea, credinciosia si sfintenia lui Dumnezeu nu are termeni de comparatie, unitati de masura, si/sau limite spatio-temporale în toata splendoarea magnifica, mirifica, stralucitoare, orbitoare, geniala, incomprehensibila si paradoxala a creatiei universale VII.
  Să ascultăm dar încheierea tuturor învăţăturilor: Teme-te* de Dumnezeu şi păzeşte poruncile Lui. Aceasta este datoria oricărui om. – Eclesiastul –
  Un weekend binecuvântat cu liniste, bucurie si pace în Suflet, draga Emilia !

  Apreciat de 1 persoană

 7. Jo spune:

  Am tradus articolul acesta pentru tine, cu gandul la cei patru medici din familia ta. Multa sanatate le urez. https://filmserial.home.blog/2020/03/16/tom-hanks-ne-tine-la-curent-cu-izolarea-din-cauza-coronavirusului-multumesc-celor-care-ne-ajuta/

  Apreciat de 1 persoană

 8. Poteci de dor spune:

  M-am convins zilele astea că nu e ceva specific românesc. Avem exemple din ţări numite civilizate în care oamenii s-au comportat fix la fel. Deci se pare că ţine de natura umană, nu de poporul din care facem parte.
  Sperăm să fie bine!
  Îţi doresc multă sănătate şi ai grijă de tine!

  Apreciat de 2 persoane

  1. Mulțumesc mult! Sănătate!

   Apreciază

 9. -X- spune:

  Ce te face sa crezi ca ar fi vorba de o strategie in ceea ce priveste coronavirusul ?

  Apreciat de 1 persoană

 10. ecoarta spune:

  Sunt total de acord cu tine că nimic nu este întâmplător! Am spus asta prin comentarii, dar nu pe blog. Ceva-ceva nu se leagă sau îmi/ ne scapă! A, nu neg pericolul imens pentru sănătate, ci parcă sau chiar se ascunde ceva mult mai grav dincolo de virusul acesta. Poate că sună a teorie conspirativă, dar așa văd eu lucrurile!
  Emilia, îți doresc să fii sănătoasă cu toți ai tăi! Lumii întregi: înțelepciune, toleranță și încredere în Dumnezeu!

  Apreciat de 1 persoană

  1. Da, cu siguranță e ceva la mijloc.
   Mulțumesc mult! Sănătate și numai bine!

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s