21 noiembrie

Mâine, creștinii ortodocși de rit vechi (adică noi) îi sărbătoresc pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. În multe localități se mai sărbătorește și hramul. Pentru mine e o sărbătoare nu știu cum mai deosebită, probabil, fiindcă pentru bunicul meu era și ziua numelui. Sunt foarte mult atașată de acestă sărbătoare și de Sfinții Arhangheli.

Cum îmi amintesc eu această zi? În primul rând, de când mă țin minte, mai în tot anul, anume pe 21 noiembrie, cădeau primii fulgi. Eram elevă și când aveam o haină nouă de iarnă cam o îmbrăcam de Sf. Mihail și Gavriil. Mai ales că părinții în fiecare an erau invitați pe la cineva din cunoscuți la hram. Parcă văd cum odată era așa un frig și ningeaaa 🙂 dar ai mei cu niște vecini s-au pornit într-o localitate (cam peste vreo două sate) la hram 🙂 Offf, când părinții erau tineri tare au mai fost prin ospețe și, respectiv, primeau oaspeți 🙂 Or, am avut perioade din viață tumultoase 🙂

Așa a fost atunci când eram elevă și, într-un fel, eram legată de școală și de părinți, iar cum am zburat de lângă ei, am început să savurez veridica frumusețe a acestei sărbători: mă străduiam în acestă zi (sau cu o zi înainte) să merg la biserică pentru a face toate rânduielile care se cuvin (să scriu la slujbe, să mai aprind vreo lumânare, să mă mai rog) și numaidecât să plec la bunici, să-l felicit cu ocazia zilei numelui pe bunelul meu scump. Nu întotdeauna reușeam să mă rup de la serviciu chiar pe 21 noiembrie (oricum faceam tot posibilul), uneori plecam o zi, două mai târziu. Cu un an sau cu doi înainte de a se trece din viață bunicul meu, pe 21 noiembrie, fusesem la o biserică din apropierea locului unde lucram. Văzusem o iconiță cu Arhanghelul al cărui nume îl purta bunelul meu și m-am gândit să o cumpăr. Inițial, am vrut să mi-o păstrez mie, dar, plecând în vizită la bunic, i-am dăruit-o lui. Este o iconiță mică, nu din cele micuțe de tot, așa cam de mărimea unui carnet de notițe. Îmi amintesc cum m-am așezat pe pat lângă bunelul meu (el era bolnav și mulți ani a zăcut la pat) și i-am oferit-o cadou de la mine. Se bucurase foarte mult și chiar i-a zis mătușei să i-o pună la căpătâi unde mai erau câteva icoane. După ceva timp am revenit în capitală și, fără să mai zăbovesc, am plecat la biserică și mi-am luat o iconiță identică acelei pe care i-o dăruisem bunicului. De atunci aveam două iconițe care, într-un fel, ne uneau și mai mult. Au trecut anii și bunelul meu se trecuse din viață. Iconița mea i-a stat pe piept în ultimele zile de pe pământ. Știu că la urmă se dă de pomană acea icoană. Mătușa a zis să i-o dau ei, fiindcă și ea își dorea, la fel ca și mine, să păstrăm iconița în casa noastră, mai bine-zis, în casa bunicilor mei. Acum iconița stă la locul ei, la căpătâi, în camera bunicilor. Alta, identică, stă la mine pe un dulap, alături de alte icoane. De șase ani nu am pe cine felicita cu ocazia zilei numelui, însă mă strădui să păstrez tradiția, să merg la biserică și să organizez totul astfel, încât să fie atmosferă de sărbătoare. Nu contează unde mă aflu, fie singură, fie cu toată familia, cu cunoștințe sau acasă, la părinți, pentru mine 21 noiembrie e o zi deosebită.

Astăzi mă gândeam la cu totul alte planuri, însă le-am amânat și am fost la biserică. Am făcut rânduielile, dar, în primul rând, le-am spus cât de mult îi iubesc Arhanghelilor și bunicului meu.

Vă doresc o duminică frumoasă, o zi de 21 noiembrie binecuvântată, cât mai multe clipe de sărbătoare și să nu uitați să spuneți tuturor cât de mult îi iubiți, fie că sunt aici sau în Ceruri, fie că sunt oameni sau Arhangheli și Sfinți.

10 comentarii

 1. Jo spune:

  M-a impresionat povestea ta. Dă-mi voie să te îmbrățișez. ❤️

  Apreciat de 1 persoană

  1. Mulțumesc frumos! Și eu te îmbrățișez cu drag 😘

   Apreciază

 2. Iosif spune:

  Sarbatori minunate, binecuvântate, în Lumina Divina învesmântate. La multi ani fericiti tie, celor dragi si tuturor îngerilor Mihail si Gavril, traitori pe acest pamânt !

  Apreciat de 1 persoană

  1. Mulțumesc frumos! Să dea Domnul!

   Apreciază

 3. Ileana spune:

  Sărbători Binecuvantate!
  Tare frumoasă povestea ta, a mers la suflet! 🙏
  Te îmbrățișez cu drag!🤗

  Apreciat de 1 persoană

  1. Mulțumesc frumos! Mă bucur că va plăcut!
   Vă îmbrățișez ! 😘

   Apreciază

 4. Poteci de dor spune:

  Mulţumesc pentru frumuseţe şi emoţie, Emilia! Numai bine îţi doresc!

  Apreciază

  1. Mulțumesc mult!
   Sănătate și o săptămână reușită!

   Apreciat de 1 persoană

 5. Iosif spune:

  La multi ani !

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s