Deliciul patiseriei noastre…

De mult timp mă gândeam să scriu acest articol. Mai ales îmi abătea gândul când treceam hotarele Basarabiei și pe lângă dorul de casă mă apuca încă un dor dintre cele esențiale 🙂 Mă refer la dorul de torturile/ prăjiturile noastre 🙂 Suntem noi cam pe vârful cozii la capitolul economie, infrastructură și tot așa, dar iată la capitolul bucătărie, mai ales patiserie nu ne întrece nimeni. Nu vreu să ofensez alte bucătării tradiționale, dar patiseria moldovenească și ucraineană sunt la nivel înalt. Cu siguranță acum, cu globalizarea asta 🙂 🙂 🙂 sunt atâtea rețete, moduri de gătit încât nici nu mai putem pretinde la nanotehnologiile culinare :), însă, vreau să vă spun că deliciul patiseriei noastre clasice este în top. Nimic nu se compară cu o cremă fiartă din lapte, sau cu o cremă simplă din smântână. Nervii mei ies la grevă de amploare când papilele gustative simt prăjituri simpliste cu tot felul de frișcă de zici că e spuma din baie. În fine, ca să mă credeți, trebuie să gustați din cele de-a noastre despre care vă povestesc 🙂 Am pregătit un top cu torturile/prăjiturile clasice care se fac la noi. Nu zic, mai cumpărăm și gata pregătite, însă fiecare basarabeancă gospodină, indubitabil, de sărbători, mai meșterește și vreun tort 🙂 Am uitat să zic, la noi nici nu poate fi considerat cofetărie localul unde nu poți găsi ceva dintre dulciurile tradiționale 🙂

Îmi place mult să mă dedic pregătirii unui tort. Mereu mi se asociază acest proces cu scrisul. Mă inspiră în amble cazuri când cei din jur savurează produsul imaginației mele și încearcă să se regăsească în aroma glazurei sau a cuvântului.

Apropo, odată fiind în România am căutat lapte condesat (doream să pregătesc ceva) și nu am găsit 😦 era doar în cutiuțe mici, de pus în cafea (doar într-un magazin am găsit 😦 ) Sper, cu timpul, industria laptelui condensat din România să se mai dezvolte, deoarece gurmanzii vor leșina de poftă 🙂

Gata, fără prea multe rânduri, încep cu deliciile 🙂

P.S. Toate torturile pe care vă le prezint sunt după modelul clasic, am ales cum se pregătesc de obicei. Desigur rețetele variază, care mai adaugă ceva, care mai exclud. Mă rog, fiecare cu preferințele sale, însă rețeta de bază e rețeta de bază 🙂

Lista poate continua, sunt doar cele mai des întâlnite pe mesele noastre.

Toate imaginile le-am luat de pe net, respectiv să corespundă parametrilor tradiționali despre care vorbeam 🙂

Dacă vă face din ochi vreo postare 🙂 îmi cereți rețeta și neapărat v-o scriu, ba chiar și vă explic.

Aștept să văd dacă v-am provocat curiozitatea culinară 🙂

  1. Bătrânul, clasicul tort Napoleon

Tortul este creat dintr-o multitudine de straturi realizate din foi de aluat fraged, umplute cu cremă aromată de vanilie și îmbrăcat în strat subțire de cremă si bucăți fine de foaie mărunțită. 

2. Tortul Cușma lui Guguță

Tortul este compus din  tubuşoare (aluat foietaj)  cu umplutură de vişină în suc propriu, cremă de  smântână, decorat cu ciocolată.

3. Tortul Lapte de pasăre

O combinație perfectă de sufleu de vanilie, pandișpan și glazură de ciocolată.

4. Tortul Smântânel

Multe foi subțiri (nu mai puțin de zece), cremă de smântână (de unde vine și denumirea), pot fi adăugate și vișine în suc propriu.

5. Tortul Medovik

Foi cu gust bogat de miere și cremă din smântână (pot fi adăugate vișine în suc propriu )

6. Tortul Kiev

E alcătuit din blaturi de bezea, pandișpan cu adaos de miez de nuci și cremă de unt cu lapte condensat, sau ciocolată. Suprafața este ornată cu cremă și glazură.

7. Tort Mușuroiul de furnici

Aluat dat prin mașina de tocat, apoi copt combinat cu lapte condensat (poate fi adăugat miez de nuci). Se mai utilizează în loc de aluatul copt biscuiții comercializați (varianta cu biscuiții e o rețetă mai modernă pentru femei ocupate și emancipate 🙂 )

8. Tortul Spartac

E alcătuit din blaturi subțiri și numeroase din miere și cacao, cu cremă de smântână. Nu întotdeauna e utilizată mierea (poate fi înlocuită cu zahăr) în aluat, ingredientul principal fiind cacao. E decorat cu ciocolată sau glazură. Pot fi adăugate vișine. Adăugându-le, primim o combinație perfectă și o nouă variantă a acestui fel de tort. Pot spune că renumitul tort Evreiesc este, de fapt, versiunea Spartac cu vișine.

9. Tort Praga

Pandişpan cu cacao, cu cremă din unt în combinaţie cu lapte condensat ornat cu glazură.

10. Tort Regal (Korolevskii)

Este alcătuit din trei blaturi (care se împart în două, obținând astfel 6 foi pentru tort) : unul cu miez de nuci, al doilea cu vișine și al treilea cu mac asamblate cu cremă din smântână. Se aseamănă mult cu rețeta tortului Capriciu feminin, doar că acolo se mai adaugă blat cu stafide și blat cu cacao.

11. Tort Poveste

Blat de vanlie cu cremă de unt. Poate fi ornamentat cu frișcă sau cacao.

12. Tort Prințul negru

Pandișpan cu cacao, îmbibat cu lichior (sau fără), cu cremă din unt și lapte condensat și cu vișine în suc propriu. Este ornamentat cu ciocolată, cacao sau glazură.

13. Tort din vafe

Vafe cu lapte condensat, putem adăuga și miez de nuci.

14. Tort din clătite

Clătite (cu cacao), cremă de mascarpone și fructe la alegere.

Imaginile sunt de pe net.

37 de comentarii

  1. ioansperling spune:

    Mai da tu n-ai un pic de milă? Mai sunt si diabetici pofticiosi pe aici!

    Apreciat de 2 persoane

    1. Îmi pare rău! 😦
      Măcar savurați cu privirea 😦

      Apreciat de 1 persoană

      1. ioansperling spune:

        Mi-a crescut aciditatea in stomac!😉

        Apreciat de 1 persoană

  2. imaginarycoffee spune:

    Arata fantastic fiecare dintre ele. Din păcate, am gustat numai Smantanelul… e o prăjitură foarte, foarte fina și gustoasa. Lapte condensat am mai găsit și în niște sticluțe de 100 ml și în cutii de conservă (la Lidl cred) . 🍰❤️

    Apreciat de 1 persoană

    1. Trebuie numaidecât să le guști și pe celelalte. Sunt fantastice!
      Când voi fi în România voi mai încerca să găsesc lapte condensat, poate au rezolvat deja problema aceasta 🙂🙂🙂

      Apreciat de 1 persoană

  3. Jo spune:

    Ce faci mai, Emilia, mai?!!! Vrei să mă îngraș? 🙂 Cel mai mult m-a amuzat Cușma lui Guguță. Cine-i Guguță ăsta? Un fel de Avram Iancu? Pentru ce era celebru… în afară de tort? 🙂

    Apreciat de 1 persoană

    1. Guguță e un erou al unei cărți pentru copii ( scrisă de Spiridon Vangheli). Acest Guguță avea o căciulă sub care iarna, pe timp de ger, a adăpostit și alți copii. În fine, este pe net toată istoria lui Guguță 🙂 E o carte pentru copii pur și simplu superbă.

      Apreciat de 1 persoană

      1. Jo spune:

        Lasă netul. Tu ești gurul nostru în materie de folclor basarabean. Guguță ar merita un articol de sine stătător.

        Apreciat de 1 persoană

      2. Mulțumesc 🙂🙂🙂 Mă supraapreciezi 🙂 Numaidecât voi scrie și despre Guguță. 🙂

        Apreciază

    2. ioansperling spune:

      Medovik la noi Honigtorte este prajitura mea preferata, din pacate am inteles ca e mai greu de facut ca atare…de Pasti si de Craciun si atunci doar daca sunt cuminte!

      Apreciat de 1 persoană

      1. Nu e dificil.
        Rețetă Medovik🎂:
        5 linguri miere;
        3 ouă;
        4 pahare făină (pahar de 250ml);
        1 pahar zahăr (pahar de 250ml);
        100 gr. de unt topit;
        2 lingurițe bicarbonat de sodiu:
        Într-un vas batem bine ouăle cu zahărul și mierea, adăugăm și untul topit.
        Punem la foc un alt vas cu apa, mai puțin de jumătate, lăsăm să încălzească bine.
        După ce s-a încălzit apa, punem în apă vasul cu compoziția ouă, miere,zahăr, unt. Când începe să se încălzească compoziția și se topește zahărul bine adăugăm și bicarbonatul, lăsăm să-și dubleze volumul.
        Scoatem vasul și adăugăm încet făina, frământând.
        Învelim aluatul în peliculă alimentară și-l lăsăm la odihnit timp de 30-40 min .
        Împărțim aluatul în bile egale, apoi întindem foile și le dăm forma dorită.
        Le coacem în cuptorul preîncălzit 200 gr. timp de 5-6 min sau până se rumenesc frumos.
        Din compoziția dată ies 10-12 foi ,depinde de mărimea lor.
        Cremă:
        Aproximativ 800 gr. smântână;
        120–150 gr. zahăr (în dependență cât de dulce vă place);
        1 linguriță – esență de vanilie.
        Asamblăm blaturile. Printre ele putem adăuga vișine în suc propriu.

        Apreciat de 1 persoană

      2. ioansperling spune:

        Acum Emilia eu gatesc bine dar pana la deser respectiv copt! Aici imi cam rup gatul! Dar fiind acum pensionar poate o sa incerc! Multumesc de instructaj!

        Apreciat de 1 persoană

      3. Cu drag! Sunt mai multe rețete, dar aceasta e cea mai reușită. Dacă încercați să pregătiți desertul și aveți careva întrebări sau ceva nu vă reușește, eu mereu vă pot sări în ajutor la capitolul dat.

        Apreciat de 1 persoană

  4. Issabela spune:

    Doamne, ce frumuseți… ❤❤

    Apreciat de 1 persoană

    1. Cât de delicioase sunt! Se poate de pregatit fiecare dintre ele. Nu este dificil.

      Apreciază

      1. Issabela spune:

        Pusei ochii pe cel de pasăre, pare cel mai „la minut”!

        Apreciat de 1 persoană

      2. Issabela spune:

        Pandișpanul cu cacao o clar, glazura se cumpără, că e mai simplu, doar sufleul de vanilie rămîne mister 🙂
        Și nu-i nici cu lapte condensat 😀

        Apreciază

      3. Când nu am timp să mă joc, sufleul îl înlocuiesc cu cremă fiartă ( pot să adaug un pic de gelatină), pic la frigider și e gata.

        Apreciază

      4. Issabela spune:

        Știu ce zici. Așa sînt și creme din comerț, gata făcute, dar m-am plictisit de gustul lor, le tot foloseam, cum s-ar zice, pe vremuri.

        Apreciază

      5. Nu mai sunt cele din comerț ca acele pe care le facem acasă.
        Mie mai mult îmi place acest tort doar cu cremă fiartă decât cu sufleu. Sufleul îl facem adăugând și albușuri de ou bătute. Fără ele mi se pare și mai gustos, parcă se poate savura mai bine crema.

        Apreciază

  5. rofstef spune:

    Mno, eu căutam celălalt articol, dar când am dat de acesta, deja îmi suflec mânecile, iau o linguriță în mână și te las în pace, că am treabă.

    Bine ai revenit, Emilia ! 😇

    Apreciat de 1 persoană

    1. Mulțumesc! 🙂
      Mă bucur că ți-a făcut din ochi acest articol 🙂

      Apreciat de 1 persoană

  6. Mihai spune:

    artă dulce! Nici nu știi dacă să le admiri sau să le mănânci 🙂

    Apreciat de 1 persoană

    1. Trebuie neapărat de mâncat fiindcă sunt excepționale!

      Apreciat de 1 persoană

      1. Mihai spune:

        Absolut! După ce le admirăm cu ochii, le admirăm și gustul 😉

        Apreciat de 1 persoană

  7. Iosif spune:

    Adorabile, irezistibile, si extrem de tentante ! 🙂 Subscriu, si ma înscriu la degustat din toate, în special ca sunt originale, naturale, si în casa preparate, fara adaos de coloranti sintetici si arome falsificate. Merci pentru partasia delicioasa din aceste bunatati traditionale de casa !
    O seara aromata, minunata si o saptamâna relaxanta, binecuvântata, draga Emilia !

    Apreciat de 1 persoană

    1. Mă bucur că au fost pe plac! Măcar vizual deocamdată 🙂
      O seară liniștită!

      Apreciază

  8. Iosif spune:

    Daaa…”deocamdata” ! 🙂 De la imaginar, vizual, virtual, pâna la palpabil, obiectiv, real, nu este decât o notiune de alegere, preferinta, pofta, vointa si/sau… dorinta. 🙂

    Apreciat de 1 persoană

  9. Aliosa spune:

    A republicat asta pe My Blog.

    Apreciat de 1 persoană

  10. Poteci de dor spune:

    Mvaaaai! Ce mi-ai făcut? Mă scurc aici de poftă. 🙄
    Am mâncat un fel de cuşmă. Zic un fel de pentru că nu era cu vişine, avea ciocolată-n gărelele alea şi „pereţii” erau din foi lica.

    Apreciat de 1 persoană

    1. Poteci de dor spune:

      Vezi ce face pofta? Nu mai ştiu să scriu. scurg, găurelele

      Apreciat de 1 persoană

      1. Cât muza își așează confortabil locul de muncă în gândurile tale, poate organizezi o provocare – încerci să pregătești vreun fel din cele menționate de mine. Nu e dificil. Te pot ghida.

        Apreciat de 1 persoană

  11. Nautilus spune:

    Cușma lui Guguță e alcătuită dintr-un număr triunghiular de tuburi. În imagine, 15=1+2+3+4+5.
    În general, T(n)=1+2+3+…+n=n(n+1)/2 (https://en.wikipedia.org/wiki/Triangular_number).

    Am văzut și varianta rusească, ”monastirskaia izba”. ”Cușma lui Guguță” sună mult mai simpatic și mai expresiv.

    Apreciat de 1 persoană

  12. Cmr spune:

    Hristos se naște, slaviti-L!
    Hristos din Ceruri, întâmpinati-L!
    Hristos pe pământ, înălțați-vă!
    Cântați Domnului tot pământul,
    Și cu veselie, lăudați-L, popoare, că S-a preaslăvit.

    Sfintele Sărbători ale Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos cu bucurie!

    Apreciat de 1 persoană

    1. Mulțumesc frumos! Sărbători de iarnă luminate!

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s