Îmi place critica-nțeleaptă…

Astăzi așa, niște creionări ușoare…

Cui îi place să fie criticat dar nu îi place să critice? 🙂 Mai există astfel de oameni, dar sunt foarte puțini. Eu nu vreau par excesiv de corectă și să spun că îmi place mereu să fiu criticată, mie îmi place critica bună, venită de la oameni înțelepți care știu ce, cum și când să critice. Ba mai mult, oamenii de a căror critică trebuie să ținem seamă, o fac atât de delicat, încât nici nu pare a fi critică sau observație, sau aluzie, ci doar un gând bun pe care ar fi bine să-l utilizezi. Când e vorba despre o greșeală, atunci o observație delicată, făcută cu tact, poate stârni o părere de rău sinceră, ba și o dorință de îndreptare, iar niște cuvinte care nu-și au locul , scoase din guri nepotrivite pot afecta emoțional.

Cea mai oribilă situație este atunci când avem parte de critică pe nedrept. Persoana X sau Y e plină de frustrări sau are nevoie de o porție nouă de proprii orgolii și începe să critice la stânga și la dreapta fără să mai investigheze cazul pentru a vedea dacă, în general, e nevoie de vreo critică.

De cele mai multe ori întâlnim critică de doi bani de la oameni ieftini, pe când o critică esențială și de calitate e întâlnită mai rar, deoarece și oameni înțelepți rămân tot mai puțini.

Eu mă bucur și sunt onorată când un om demn ,,aruncă ” un ochi critic asupra acțiunilor mele. Chiar mai cer și eu o părere obiectivă de la persoanele adevărate care există în viața mea.

Pe oamenii ieftini îi țin cât mai departe, de la o vârstă nici nu mai aud sunetele pe care le emit ei. Nu mă interesează deloc! Mie îmi place critica-nțeleaptă !

Sursă imagine: blog. karpachoff. com

12 comentarii

 1. Jo spune:

  Ultima frază mă face să cred că ai ajuns la un grad de înțelepciune tu însăți. Foarte bine faci. Orice altceva e pierdere de timp. Iar timpul este prețios.

  Apreciat de 2 persoane

 2. Poteci de dor spune:

  E o diferenţă mare între un om care critică pentru a ajuta la îndreptare, cum ai zis, la evoluţie, şi unul care mestecă ură cu ură şi nu vrea decât să calce în picioare şi să jignească. Adică oferă ce îl defineşte.
  De primii trebuie să ţinem cont. Restul… care restul? 😉

  Apreciat de 1 persoană

  1. Cu părere de rău, restul sunt foarte mulți. Asta e, nu ne rămânem decât să ținem piept 🙂

   Apreciază

 3. imaginarycoffee spune:

  Atunci când ne ajută să înțelegem greșeala sau felul în care o putem îndrepta, critica are rolul ei, dar comentariile răutăciose de genul „ți-am spus eu” sau cele care se concentrează pe atac sunt total inutile. Din păcate, tocmai acestea ne afectează sau ne descurajează fără a pune nimic în loc.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Păi acelea au și scopul de a descuraja, de a face de nimic omul, din această cauză afectează emoțional. Sunt inși cărora le place să își bată joc de oameni, dar nu trebuie să îi băgăm în seamă. Rămână unde sunt!

   Apreciază

 4. Ecoarta spune:

  Am avut parte în viață de „critici” şi critici. Pe cei care m-au „criticat”, nu i-am iertat! Pentru cei care mi-au arătat dreapta cale, am şi astăzi respect!
  De ce nu le-am trecut cu vederea „vorbăria goală”!? O vreme am plâns amarnic, pentru că de la critici nefondate au ajuns la jigniri! Doar că, într-o zi, paharul s-a vărsat!

  Apreciat de 2 persoane

  1. Și eu am plâns mult, dar nu-i invidiez pe cei care m-au făcut să plâng fiindcă Dumnezeu s-a răzbunat în locul meu până acum și cred că va mai continua. Eu știu încă de la strabunici că nu trebuie de bătut joc de oameni fiindcă lacrimile celor năpăstuiți nu curg în zadar.

   Apreciază

 5. Într-un fel sau altul toți gândim la fel…
  citez;
  „Je dois parvenir à me libérer des émotions négatives, colère, arrogance, confusion, conflits intérieurs, distractions… Car je peux être ma meilleure amie ou ma pire ennemie. Je dois me montrer sévère avec mes défauts pour qu’ils ne prennent pas le dessus.”

  Apreciat de 1 persoană

  1. Deja depinde spre cine îndreptăm emoțiile negative. Le ,,dizolvăm” cu un hobby ceva sau le aruncăm peste alte persoane…

   Apreciat de 1 persoană

   1. De regulă la intamplare🤔

    Apreciază

 6. Iosif spune:

  Ferice de cei prigoniţi din pricina neprihănirii, căci a lor este Împărăţia cerurilor!
  Ferice va fi de voi când, din pricina Mea, oamenii vă vor ocărî, vă vor prigoni şi vor spune tot felul de lucruri rele şi neadevărate împotriva voastră!
  Bucuraţi-vă şi veseliţi-vă, pentru că răsplata voastră este mare în ceruri; căci tot aşa au prigonit pe prorocii care au fost înainte de voi. – Matei cap; 5 –
  Vara sublima, minunata, relaxanta, în toate binecuvântata, alaturi de toti cei apropiati de Sufletul tau frumos, draga Emilia !

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s