Controverse…

Demult am dorit să abordez acest subiect, dar ziceam că e prea delicat. Astăzi am citit o postare pe facebook care m-a făcut să mă decid.

Peste câteva zile în RM sunt alegerile parlamentare. O multitudine de comunicări și postări de genul că trăim rău, să votăm astfel încât să trăim bine etc. Ok, cine nu ar vrea să fie bine? Apoi încep aluziile ce țin de religie, de biserică. Nici nu vreau să citez ce era scris acolo și cum, chipurile, voalat se denigrează religia și persoanele credincioase, că nu vom vedea noi progres și Europa dacă ne lăsăm conduși de credință și biserică. Păi bine, dar nu înțeleg ce are una cu alta. Eu cred, fiindcă cred și atât! E ceva pentru suflet, iar votarea e cu totul altceva! Apoi aluzii la guvernările precedente care pretindeau că sunt un tot cu religia, dar de fapt au adus țara la ,,sapă de lemn „. Eu știu doar un lucru: fiecare va răspunde pentru faptele sale și nu trebuie de judecat după activitatea unora. Cine se implică în politică, treaba lor! Unii dintre fețele bisericești se implică – la fel treaba lor! Ei vor da darea de seamă pe lumea cealaltă, nu eu și nu altcineva. Fiecare va răspunde pentru el.

Sunt sigură că un suflet setos de credință niciodată nu va amesteca religia cu așa o chestie oribilă cum e politica. Sufletul e suflet, iar interesele sunt interese. Mă rog, fiecare cu prioritățile și valorile sale.

Și ce dacă voi merge în alte țări nu voi putea crede? Sau dacă trăiesc la mine în țară, am o religie, atunci nu pot pretinde la un trai ca în statele europene? Este foarte absurd să denigrezi credința pentru a evidenția situația de la moment în societate și pentru a promite luna de pe cer.

Fiecare om are dreptul la o credință. Chiar dacă sunt de religie ortodoxă, mereu am tolerat oamenii de alte religii, nu am nimic cu acele persoane, toți suntem muritori de rând. Eu mai mult mă tem de impactul asupra societății al celor care nu au nicio credință, nici măcar o convingere, ba mai mult, se țin buricul pământului. Revin la postarea de pe facebook. Parcă ideile și intențiile sunt bune, dar făcând de nimic religia, semănând printre rânduri grandomanie și laudă de sine, accentuând că omul poate tot, iar Cerul e doar niște iluzii ale celor proști, mă face să gândesc asupra stupidității de care dau dovadă unii cu pretinse bagaje ,,intelectuale”.

Noi suntem nimic, doar pământ și în pământ ne vom duce. Să ne străduim măcar să nu facem rău în acestă trecere, să lăsăm din orgolii și să respectăm ce este sfânt, ce e de mii de ani. Acel cu postarea a scris, va vota și peste zeci și sute de ani nu va fi nici el, nici eu, nici cei care au fost votați, poate nici țara asta nu va mai fi, dar credința va trăi veșnic.

Nimic fără Dumnezeu!

12 comentarii

 1. Jo spune:

  Ca de obicei, în materie de religie sunt perfect de acord cu tine. E chestie de bun simț să nu amesteci credința cu politica. Dar…

  Apreciat de 1 persoană

  1. Unii sunt gata la orice pentru interese și politică, iar dacă omul e gata la orice atunci de bun simț nici nu mai poate fi vorba.

   Apreciază

 2. Poteci de dor spune:

  Cei care o pot amesteca n-au prea multe în comun cu credinţa. Dar interesul primează şi se pare că îi corupe pe tot mai mulţi.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Așa e, dar, la urma urmei, fiecare cu valorile sale ( sau nonvalorile 🙂 )

   Apreciat de 1 persoană

 3. Ecoarta spune:

  Atunci când mai mulți oameni vor înțelege că religia este ceva extrem de personal, doar al tău, vom putea spera la mai multă toleranță! Nu am nimic personal cu vreo religie atât timp cât respectă valorile umanității! Nu înțeleg disprețul, tot mai des afişat, față de creştinism şi „albi”!

  Apreciat de 1 persoană

 4. Iosif spune:

  Într-adevar, un subiect de actualitate extrem de fierbinte, care pare sa con duca umanitatea spre dezumanizare, iar impunerea fortata a faradelegilor decadentei politicianiste omenesti relative, în cultura, religiile si/sau traditiile milenare ale ale popoarelor lumii, cu certitudine nu este de bun augur, mai cu seama pentru practicantii ceremoniilor religioase seculare si/sau milenare, care sunt în masura sa sacrifice totul pentru credinta mostenita de generatii, astfel, cei aflati la conducerea acestor sisteme politice carteziene, provocând diviziuni si dezbinari între fidelii diferitelor culturi religioase, conducând masele necunoscatoare de Cuvântul AAAE, spre o forma de revolta psihologica, irationala, apocaliptica, fara precedent în istoria omenirii, mentionata în toate profetiile biblice, care dealtfel a început cu poporul Israel în urma cu doua milenii, iar în vremurile de acum, vor fi de o intensitate insuportabila, la nivel sufletesc si spiritual.

  „Nu va ţine seamă nici de dumnezeii părinţilor săi, nici de dorinţa femeilor; cu un cuvânt, nu va ţine seamă de niciun dumnezeu, ci se va slăvi pe sine mai presus de toţi.
  În schimb, va cinsti pe dumnezeul cetăţuilor; acestui dumnezeu, pe care nu-l cunoşteau părinţii săi, îi va aduce cinste cu aur şi argint, cu pietre scumpe şi lucruri de preţ.
  Cu ajutorul acestui dumnezeu străin va lucra împotriva locurilor întărite; cui îl va recunoaşte, îi va da mare cinste, îl va face să domnească peste mulţi şi le va împărţi moşii ca răsplată.”

  Zile senine, sublime, binecuvântate, cu pace si iubire învesmântate, draga Emilia !

  Apreciat de 1 persoană

 5. sticri spune:

  Eu nu as amesteca dogmele religioase cu adevarul care vine de la Creator sau Dumnezeu sau cum doresti sa-L numesti. Fiecare e liber sa creada ce doreste dar a cui religie spune/releva adevarul? Crestinul? Musulmanul? Budistul? … etc?
  Nu cumva toate sunt un fel de adevaruri partiale care au servit unor imperii in anumite perioade de timp?
  Te intreb ceva si anume crezi ca e intamplatoare legatura stransa dintre biserica ortodoxa rusa si statul Putinist rus? Ieri patriarhul rus i-a numit pe cei care nu se vaccineaza ca fiind pacatosi 😜😂😂, adica sa ma duc si sa intru intr-o biserica in care acest patriarh predica politica lui Putin?
  Nu cumva exista state care se folosesc de biserica pt a coordona unii oameni mai putin „dotati intelectual”?
  Nu sunt deloc contra adevarului dar sunt contra dogmelor atent disimulate in religii, etc…
  RM e o zona tampon si o sa ramana o zona tampon. Alegerile nu conteaza deoarece acolo nu o sa se faca nimic fara ca Europa sa ia acceptul lui Putin, daca nu …. aveti armata a 14-a rusa langa Tiraspol si Putin o sa faca ce a facut in Ucraina.
  Stiu ca realitatea e f dura dar mie-mi place sa o vad, sa o spun si sa o infrunt..

  Apreciat de 1 persoană

  1. Ai dreptate, însă omul decide dacă poate fi manipulat sau nu. Eu am o credință, am convingerile mele, ascult ce se spune în timpul slujbei religioase, dar nu înseamnă că voi asculta ce spune preotul despre politică.
   1. Oamenii care cred în Dumnezeu nu sunt neapărat proști;
   2. Noi decidem dacă ne lăsăm manipulați;
   3. Religia e religie, politica e politică și nu trebuie să le confundăm.
   4. Dacă un cutare patriarh e așa sau altfel, sunt doar păcatele lui, el va răspunde și nu trebuie de dezamăgit sau de încetat în credință. Patriarhul e tot om și la fel e supus greșelii.

   Apreciat de 1 persoană

   1. sticri spune:

    Aici e toata smecheria. Noi nu putem decide intotdeauna cand si daca suntem manipulati. Nu e vorba despre prostie umana ci despre un anumit nivel de cunoastere si intelegere. Lucrurile sunt mai complicate.

    Apreciat de 1 persoană

 6. Doicutrei spune:

  Citisem mai demult un articol despre un sondaj făcut printre americani din care a ieşit că oamenii au mai mare încredere în cineva care se declară creştin pentru că are un cod moral, decât în cineva care se declară ateu. Dar când vine vorba de politică nu mai există moralitate.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Politica e foarte murdară la fel devin și oamenii care se implică în ea. Acolo nu poți rămâne cioara albă, trebuie să faci parte din haită, deci să uiți de moralitate, valori etc.

   Apreciat de 1 persoană

 7. Florin spune:

  Cred că esențialul acum este votul fizic.

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s