Despre narcisismul și autopromovarea de pe rețelele de socializare

Este ceva timp de când mă tot frământă niște gânduri, ba chiar le-am împărtășit și cu unele persoane apropiate, zic să văd ce ziceți și voi.

Voi scrie în general, însă m-am inspirat din câteva cazuri, mai ales cel de top 🙂 Nu vreau să jignesc pe nimeni, chiar sunt convinsă că nu voi ofensa, deoarece așa cazuri aici, pe blogosferă nu am întâlnit, am văzut mai mult pe facebook.

Studiul de caz este cam acesta:

Să zicem că este un X, de fapt un XX sau XY 🙂 Oarecum persoană publică, cu ditamai studii, nivel de intelect și/sau inteligență. Iată că activitatea sa virtuală e plină de știință, de evenimente legate de domeniul său de cercetare etc. Dar… Totul se mișcă în jurul la ,,Eu”, ,,Cât de bun/bună sunt eu”, ,,La cât de multe lucruri frumose MĂ duce capul”, ,,Uitați-vă câte merite am eu”, ,,Ah, da! Iată încă o diplomă”, ,,Dapoi eu am participat și aici”, ,,Uitați-vă încă o postare cu mine la Cutărescu”, ,,Ce bărbat/femeie respectat/respectată sunt eu că toți mă bagă în seamă!” și multe chestii de genul dat. Apoi urmează invitație la urmărirea profilului sau a grupului, însă nu una simplă, ci o invitație insistentă, cu necesitatea de a invita pe toți cunoscuții existenți și inexistenți ai mei și ai tuturor 🙂

Nu vreau să confundați narcisismul și autopromovarea excesivă și stupidă cu activitatea unei persoane ce și-a creat un blog. Din câte am reușit să văd eu la alte persoane aici, pe blogosferă și, respectiv, să cultiv, la fel, pe blogul meu este feedback-ul, dialogul constructiv, de ce nu și viziunea mea sau a altei persoane asupra unor teme, idei etc. Adică e un lucru împărtășirea de idei, comunicarea și cu totul altceva e narcisismul și provarea acelui ,,Eu” sau acelui ,,Ce persoană extraordinară și deșteptă sunt eu!” care persistă în fiecare literă, cuvânt sau text.

În acest studiu de caz nu vorbesc despre fufe și fufușori ce-și etalează silicoanele alături de prostie, ci din contra, vă povestesc despre persoane care au legătură cu știința, pe care lumea îi consideră oameni serioși și mari intelectuali. Păi chiar dacă sunt sigură că individul/individa în cauză a citit sute sau poate mii de cărți, narcisismul său omoară, oarecum, din respectul pe care ar trebui să i-l port. Da, inițial mă gândeam: ,,Wooww, ce persoanalitate! Cât intelect și cultură este (de fapt, ar trebui să fie) în acest om!” Mai apoi, însă, urmărind excesul de zel cu care se propagă printre oameni, s-a mai știrbit din respect și s-a adăugat un pic de dezgust și multă milă. Da, da! Mi-i milă de acest tip de oameni și înțeleg că numărul de cărți citite nu este proporțional cu înțelepciunea și modestia. Adică este, chipurile, modestie, dar e una de serviciu, percepută numai de persoana care își asumă, de facto, acea modestie și chibzuință falsă.

După cum am menționat mai sus, odată cu vârsta, înțeleg că de multe ori cărțile citite nu sunt decât un bagaj de informații rămase în cap, dar ca esență, nu mai e nimic, nici modestie, nici înțelepciune, NIMIC… Știți, cum ar fi un tort făcut din numeroase ingrediente gustoase și scumpe, însă la gust parcă ceva nu e în regulă… Ori că e exces de ceva, ori că e prezentă antonimia de gusturi, ori că e prea sățios, nu știu cum, și nu îl mai poți consuma, îți devine dezgustător.

Apropo, o doamnă îi scrisese un comentariu atât de înțelept și punctat persoanei din studiul de caz oferit de mine 🙂 Atât de delicat, însă atât de bine a pus la punct individul/individa 🙂 Deodată se vede că e o doamnă elevată și nu are nevoie de zeci de mii de urmăritori ca să fie respectată.

Când o vedetuță se crede mare și tare, nu e cine știe ce lucru impresionant. Mai oribil și penibil e atunci când cineva legat de intelectualitate și cultură își omoară moralitatea și personalitatea promovându-se ca mare zeu sau zeiță 🙂

Mereu îmi amintesc de vorbele unui preot care are și dumnealui un blog unde promovează, într-adevăr, valori și esențe ale vieții. Zicea că odată îi spusese unui duhovnic mai învârstă despre lucrul pe care îl face și despre valorile luminoase pe care le promovează pe blog și duhovnicul i-a zis: Fă ce faci cu smerenie și ai grijă să nu cazi în extreme!

Mă strădui și eu să nu cad în ispita unei extreme. Mă gândesc cât de frumos ar fi să nu există narcisism, autopromovări insistente și ridicole, ci să ne apreciem unii pe alții așa, pur omenește, fără să ne băgăm pe gât cuiva, fără să-i dojenim și fără să devenim așa, încât unui om normal să îi fie milă de noi.

Cât de frumos e aurea mediocritas! Cât de interesantă e viața fără excese, luminată de smerenie și lucruri mici, dar esențiale!

Sursă imagine: http://www.psychologies.ro

21 de comentarii

 1. Ileana spune:

  Din păcate ai dreptate! Mi-a plăcut articolul și sper să ne îndreptăm într-o bună zi!
  Vise frumoase 🤗

  Apreciat de 1 persoană

  1. Mulțumesc frumos!
   Noapte liniștită și mâine un început de săptămână reușită!

   Apreciat de 1 persoană

 2. anasylvi spune:

  Intr-adevar, e de prost gust sa te lauzi singur in mod exagerat, indiferent de domeniul de activitate. E in regula insa sa iti promovezi munca, intr-o maniera obiectiva. Trebuie o mare atentie de a nu depasi anumite limite, dincolo de care se cade usor in ridicol. O saptamana frumoasa!

  Apreciat de 1 persoană

  1. Da, căderea în extreme e foarte ușoară și de multe ori nici nu se observă.

   Apreciat de 1 persoană

 3. Jo spune:

  Poate promovarea aceasta excesivă are un scop material. Poate mai mulți followeri înseamnă mai mulți bani pentru persoana respectivă. Ești sigură că nu-i asta explicația?

  Apreciat de 1 persoană

  1. Nu e asta problema. Da chiar de ar fi, e nevoie de tact, delicatețe, dacă tot e persoană cu carte.

   Apreciază

   1. Jo spune:

    Tactul și delicatețea nu țin de școlile înalte. Probabil se invață în cei șapte ani de-acasă. Zic si eu. Oricum, persoana în cauză îmi pare mai puțin narcisistă și mai mult nesigură pe ea insăși. Are nevoie de validare… numărul de followeri, numărul de comentarii… Probabil intră in depresie dacă pierde un follower. Cred că mila ar trebui să fie sentimentul care să te incerce când te gândești la ea.

    Apreciat de 1 persoană

 4. Iosif spune:

  Personal cred, ca aceasta fiinta paradoxala, rational-sentimentala numita „OM”, este prin constructia sa originala, (facut dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu) o creatura sociala care, pe parcursul evolutiei intelectuale, în competitiile si luptele spatio-temporale egoiste, pentru supravietuire si dominatie, si-a pierdut treptat din valorile reale adevarate, nemuritoare, ale iubirii sacrificatoare, neconditionate, fara judecati/prejudecati fatza de cei apropiati sau mai îndepartati de pe ramurile milenare spatio-temporale ale „Pomului Vietii” al carui radacini sunt în Cuvântul lui Dumnezeu, iar generatiile actuale, prin retelele de socializare, cauta cu disperare validare ale acestor valori ideale, nemuritoare, cu orice pret, prin orice mijloace si cai, mai mult sau mai putin originale, mai simple, ieftine si la îndemâna fiind cele virtuale, în care pot sa-si ascunda adevarata identitate prin imitatii, înselare, plagiat, falsificare… „clonare”.
  O zi si o saptamâna, relaxanta, minunata, binecuvântata în toate aspectele si dimensiunile perceptiei vietii, draga Emilia !

  Apreciat de 1 persoană

  1. Iosif spune:

   ale* carui radacini

   Apreciază

 5. Poteci de dor spune:

  Sunt cazuri în care încrederea de sine e înţeleasă prost. Una e să crezi în ceea ce eşti, în ceea ce faci, alta să spui peste tot, de câte ori ai ocazia, că eşti cel mai cel în toate. Devine obositor.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Da, obositor și dezgustător.

   Apreciat de 1 persoană

 6. Adriana spune:

  Eu sunt prezenta pe retelele de socializare doar cu produsele de vanzare si nu urmaresc neaparat activitatea si postarile persoanelor care ma urmaresc, eu doar intru in contact cu clientii mei. Dar fiind prezenta in acest mediu ma mai intersectez ocazional cu cate o postare. Vanzarea propriei imagini face parte tot dintr-un business cu scopul de avea cat mai multi urmaritori ca ulterior sa le prezinti ceva un produs sau un serviciu, sa promovezi o idee sau chiar sa ii manipulezi. Nimic nu se face la intamplare in mediul online. De aceea e nevoie de extrem de multa atentie si de a nu da crezare. Totul este doar o afacere iar cum banul este ochiul dracului in jurul lui se invart toate actiunile omului iar in online totul este mascat si daca esti naiv usor devi chiar tu cel virusat.

  Apreciat de 1 persoană

 7. Offf, cu părere de rău aceasta e realitatea societății din zilele noastre.

  Apreciază

 8. Mie nu mi-e milă de astfel de oameni, chiar îmi devin nesuferiţi.
  Mai sunt unii care îţi trimit cerere de prietenie și nici nu apuci bine să dai accept că te trezești că ești „invitată” să apreciezi nu știu ce pagini. Ăia merită scoși de pe profilul tău. E ca și când primești pe cineva în casa ta, iar acel cineva îţi spune că de fapt vrea să-ţi arate cât de faină e casa lui. Nici nu te cunoaște bine, dar pentru el asta nu contează.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Asocierea cu casa chiar e super!
   Sunt nesuferiți, însă mi-i milă că ei singuri nu știu ce-i cu ei.

   Apreciat de 1 persoană

 9. Iosif Greblea spune:

  La Multi Ani !
  Forever Young…

  Apreciat de 1 persoană

  1. Mulțumesc frumos!

   Apreciază

 10. Goethe a spus: „Proștii să fie modești, că ei au de ce.”

  Apreciat de 1 persoană

  1. Contează ce spune Dumnezeu despre toate, cât despre ce spune Goethe – se discută în cadrul lecțiilor de literatură și filozofie, atât.

   Apreciază

   1. Care „dumnezeu”? Inexistentul? Prefer lecțiile de literatură și filosofie decât ceea ce spune un inexistent. Care nu poate spune nimic, din moment ce nu există.

    Apreciază

   2. Eu prefer să nu intru în polemici la această temă. Oricum suntem ceea ce credem și ceea ce facem.
    Să nu uităm ce zicea și Nicolae Iorga: ,,Dacă Dumnezeu nu exista și eu cred, n-am pierdut nimic.
    Dar, dacă Dumnezeu există și eu nu cred, atunci am pierdut totul.”

    Apreciază

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s