Sculptori de inimi…

În viață, cel mai des întâlnim pângăritori de inimi, iar sculptorii de inimi se întâlnesc foarte rar. E o fericire când există în calea ta un om ce-ți modelează inima și o învață să emane căldură, indiferent de gheața în care se lovește pe parcursul existenței. Odată ce ne este alături sculptorul, noi nu înțelegem, ba chiar neglijăm grija lui pentru lăuntricul nostru, doar peste ani și peste amintiri, ne dăm seama cine a aprins flacăra bunătății în cugetul nostru, cine ne a învățat a iubi necondiționat prin propriul exemplu. Am mai scris eu despre dragostea necondiționată și grija firească pe care o putem atesta alături de noi. Am scris despre bunicul meu care a fost sculptorul inimii mele, modelând-o cu ochii către Răsărit, către Cer și către Dumnezeu. E aceeași dată, e miercuri, însă au curs mai mulți ani și multe lacrimi din când am căzut din leagănul naiv de copil. Nu știam cum e să pierzi pe cineva atât de apropiat sufletului. Bunicul meu mi-a oferit prima lecție. Trecusem prin mai multe încercări ale vieții, însă toate erau nimicuri, abia atunci, într-o zi de miercuri, am înțeles ce înseamnă să te maturizezi și sufletul să înceapă a îmbătrâni. După cum am mai scris prin paginile mele, timpul nu mai tratează nimic, dacă ar avea așa efecte, s-ar vinde prin farmacii. Timpul doar te scutură ca pe un nuc, lăsându-te gol, doar cu nădejdea spre o nouă vară. Anii te alungă spre inevitabil, te fac să îi accepți și să-i iubești, ba mai mult, te învață să le mai găsești și scuze de rigoare…

Amintirile nu sunt în concordanță cu timpul. Ele rămân undeva, în ungherul modest al sufletului, așteptând momentul potrivit pentru a păși pragul cugetului. Nu se sfiesc deloc! Dau buzna indiferent de starea ochilor, chiar și atunci când pleoapele sărută șiraguri de lacrimi, ele tot se preling pe cuget și obraji.

Cât de fericit e cel care poate vărsa lacrimi, știind că a avut sau are un sculptor al inimii! Nimic nu poate fi comparat cu bunătatea simțită cu sufletul.

Mă rog lui Dumnezeu să mă învrednicească să fiu și eu pentru cineva sculptor de inimă, o amintire ce provoacă dorința de rugăciune și mântuire.

19 comentarii

 1. Iosif spune:

  Pai, chiar esti un sculptor de inimi, iar gândurile împartasite si exprimate în cuvinte de dragoste neconditionata, empatie, multumire si recunostinta, sunt uneltele delicate, necesare finisajelor inimilor nemângâiate, îndurerate, îndorurate si sfâsiate de singuratate si de pierderile cauate de ipocrizie, imitatie, minciuna, injustitie, coruptie, si nedreptate, care (înca) stapâneste cu despotism peste întreaga societate.
  O seara minunata, binecuvântata, cu liniste, bucurie si pace, în inima-ti frumos sculptata, draga Emilia !

  Apreciat de 1 persoană

  1. Vă mulțumesc mult! Seară liniștită!

   Apreciază

  2. Iosif spune:

   cauzate*

   Apreciat de 1 persoană

 2. Florin spune:

  Prea pesimist pentru vârsta dvs., credeți-mă, nu este cazul. Lucrurile se schimbă când nici nu te aștepți, dar trebuie să le ajuți puțin. „Tu ne l’attends plus, il est là”.

  Apreciat de 1 persoană

  1. E cu doză nostalgică, deoarece ca azi, cu ani în urmă, a plecat spre Veșnicie scumpul meu bunel, pe care l-am iubit și îl iubesc cu tot sufletul.

   Apreciat de 2 persoane

   1. Florin spune:

    Nostalgiile nu prea sunt motor spre progres. Știu doar ce comunicați. Văd postările dvs. din Basarabia ca pe ceva stagnant.
    Credeți-ma, fiecare om „ajunge” nu ceea ce declară că vrea, ci ceea ce dorește cu adevărat, în subconștientul lui, aceea este limita. Fiti mai energică.

    Apreciat de 1 persoană

   2. Nu voiesc decât să voiesc ceea ce Voiește Domnul! Sperăm la bine.

    Apreciat de 1 persoană

   3. Florin spune:

    Eu vă urez numai bine. Totuși, gândiți-vă la ce vă mai spun, am probabil dublul vârstei dvs. sau mai mult.

    Apreciat de 1 persoană

 3. Jo spune:

  Ce ciudat! Eu n-am avut același sentiment ca dl. Florin la citirea articolului tău. Dimpotrivă, am zâmbit cu drag, fiindcă eu însămi am avut un sculptor de inimi în persoana unchiului meu. Și tata a fost un om deosebit. Privind în urmă, el m-a învățat prin puterea exemplului personal. Cuvintele, însă, au un impact imediat mai mare. Iar cuvintele acelea au venit de la unchiul meu, fratele lui tata. Acum sunt amândoi în neființă, dar amintirea lor nu-i dureroasă, ci luminoasă.

  Apreciat de 1 persoană

  1. În fine, fiecare percepe cum vrea cuvintele 🙂 Eu doar am scris ce simt .

   Apreciază

   1. ina02s spune:

    Sculptor de inimi! Ce frumos! Dumnezeu să îți odihnească în pace bunicul! E o nota tristă, dar e așa de duioasă scrierea. Mi-a plăcut mult! „Timpul doar te scutură ca pe un nuc, lăsându-te gol, doar cu nădejdea spre o nouă vară.” Nădejdea cum bine zici ne trece prin toate, însă.
    O zi buna! ❤️

    Apreciat de 1 persoană

 4. rofstef spune:

  Da, Emilia.! Cât de ușor este să dărâmi decât să clădești, să rânjești decât să vindeci, să făurești o artă a inimii, sau s-o ucizi, nu ?
  Ne inconjurăm doar de artiștii care știu înțelege tainele inimii; nu sunt mulți, dar sunt ! 🤗
  O zi bună, Emilia !

  Apreciat de 2 persoane

  1. Să sperăm fiecare la câte un artist veridic. Sau măcar noi să devenim așa.
   O zi frumoasă de toamnă târzie!

   Apreciat de 1 persoană

 5. Poteci de dor spune:

  Atingi inimi prin ceea ce scrii. Îţi doresc să fie şi din cele care se vor lăsa modelate prin ceea ce faci. Şi vei face şi asta.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Îți mulțumesc din suflet!
   Te cuprind cu drag!
   O zi luminată de toamnă!

   Apreciat de 1 persoană

 6. Aura B. Lupu spune:

  Ce frumos ai scris, sculptor de inimi!
  Ia poza e minunată!
  Dumnezeu să-l odihnească în pace pe bunelul tău, Emilia.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Mulțumesc frumos!
   Un sfârșit de săptămână liniștit și luminos!

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s