Nevoia de teatru (Teatrul Vahtangov)

Chiar în centrul străzii Arbat, există o clădire mare, cunoscută de mai multe generații de moscoviți. Această clădire aparține Teatrului Vahtangov, care a devenit centrul cultural al Moscovei. Numeroase alei, care ,,curg” de pe strada principală, păstrează amintirea multor personalități de renume ale celebrului teatru.

Reprezentate prin monumente, surprinse pe plăci memoriale, figurile faimoase conferă acestui colț al Moscovei vechi o atmosferă specială.

Teatrul Vahtangov este o combinație de formă vie și conținut profund, de la tragedia clasică la vodevil; este o trupă minunată, care include actori celebri în Rusia și în străinătate.

La sfârșitul anului 1913, un grup de tineri studenți din Moscova au organizat Studioul de Teatru Studențesc. În toate instituțiile de învățământ superior din Moscova, a apărut un anunț care invita studenții să se înscrie în noua organizație. Anunțul preciza: „cursurile Studioului vor fi dirijate de artiștii Teatrului de Artă din Moscova” și că fiecărui potențial membru al Studioului i se cere o atitudine serioasă față de ceea ce urmează să studieze.

Evgheni Bogrationovici Vahtangov, un actor și regizor al Teatrului de Artă din Moscova, în vârstă de 30 de ani, care și-a stabilit deja reputația de cel mai bun profesor conform „sistemului” lui Stanislavsky, a fost de acord să conducă studioul.

Solicitanții nu au fost supuși probei de teatru. Au fost examinați doar din partea „calităților lor personale”. Un „război decisiv” a fost declarat „amatorismului”.

Vahtangov a visat la propriul său teatru, mic și confortabil, unde sunt „Fețe minunate. Ochi amabili. Sentimente fremătătoare. Toți sunt prieteni. Domină blândețea, fiecare suflet e tratat cu atenție. Există sinceritate și înțelegere. Nimic nepoliticos. Nimic dur. „

Așa a fost creat un grup de tineri studenți, dacă nu cu talente artistice strălucite, cel puțin format din tineri serioși, desigur, culți, care iubeau arta adevărată.

13 septembrie 1920 – studioul lui E. B. Vahtangov a fost acceptat în familia Teatrului de Artă sub numele celui de-al Treilea studio.

13 noiembrie 1921 – a avut loc premiera piesei lui Maeterlinck Minunea Sf. Antoniu, pusă în scenă de Vahtangov. Această zi a devenit ziua de naștere a teatrului.

Deja la începutul anului 1922 Moscova aplauda succesului piesei „Prințesa Turandot” de K. Gozzi, un fenomen remarcabil al artei teatrale din secolul al XX-lea. Un spectacol vesel, însorit, festiv, pus în scenă de Vahtangov (care era grav bolnav) în anul rece și flămând 1922, piesa evidențiind viața, dragostea, bunătatea.

,,Nu-s sărbători – nu-s spectacole ”, a spus Vahtangov. Motto-ul a fost inclus în titlul celebrului său articol „Artistul va fi întrebat!”, devenind cel definitoriu pentru întreaga viață creativă a Teatrului Vahtangov.

Teatrul Vahtangov a câștigat inima a milioane de spectatori din Rusia, Franța, Marea Britanie, Germania, Italia, Grecia, Elveția, Cehia, Polonia, China, Ungaria, Spania, SUA, Canada și multe alte țări.

Sursă informație: vakhtangov.ru

3 comentarii

 1. Iosif spune:

  Ce-mi pare cam absurd, în în special în domeniul cultural de pretutindeni,(si nu numai acesta) este invocarea realizarilor geniale ale înaintasilor, cu care fiecare popor se mândreste, abia reusind sa restaureze si sa mentina în buna stare marile realizari de geniu ale lumii, însa, de zeci de ani nici o realizare geniala noua nu ajunge sa egaleze perioada illuminismului.
  Azi scenele sunt reale în parlamentele mondiale, iar actorii amatori sun alesi la fiecare 4-5 ani de catre masele iubitoare de… (in)cultura.
  Un sfârsit de saptamâna binecuvântat, alaturi de cei apropiati, (nemascati) draga Emilia !

  Apreciat de 1 persoană

 2. rofstef spune:

  Superbă sala de teatru cea cu roșu, dar și clădirile sunt de o artă deosebită, așa cu se făceau odată.
  Nu știu când voi mai avea ocazia să merg la o piesă de teatru. M-aș mulțumi și în aer liber..

  Apreciat de 1 persoană

  1. Să sperăm că va fi posibilitatea de mers la teatrul în aer liber. La noi deocamdată nu s-a implementat, dar am înțeles că ideea este.

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s