Cultura comunicării și absența ei…

Astăzi a mia oară am desfășurat în mintea mea tema despre cultura comunicării în societatea sau, mai bine-zis lipsa ei. Nu voi face aici mari teorii. Vreau doar să zic un lucru: noi, mai ales basarabenii, nu știm să comunicăm unii cu alții. Dacă vorbesc despre relațiile de serviciu sau de vecini, amici, atunci va fi un articol în câteva volume 🙂 Mă voi referi la comunitatea în care trăim.

Nu pomenesc ,,clasica” comportamentului, adică cuvintele aflate demult în comă: Bună ziua! Mulțumesc! Poftim! Cu plăcere! O zi frumoasă! La revedere! Acestea s-au transformat în lacună. E vorba mai mult despre viața pe care trebuie să o trăim printre oameni și, respectiv, ar trebui să ne auzim unii pe alții.

Voi oferi exemple bizare, poate chiar absurde, însă într-un fel oarecare esențiale.

Azi am spălat niște haine. Trebuie să menționez că nu s-au stors bine, am fost nevoită să le spăl manual. Înainte de ale întinde pe sfoară, m-am uitat să nu fie nimeni sub fereastră. Uneori mai stau persoane acolo la taifas. Văzusem două fete, se așezaseră jos chiar și fumau. Erau un pic mai în lături, oricum m-am gândit să le previn, să fie atente nu cumva să sară vreun strop. Cu siguranță nu aveam să înșir hainele chiar deasupra lor, nu sunt chiar nebună 🙂 Pur și simplu nici nu știi cum își schimbă poziția de vorbă 🙂 Amabil le-am spus să fie atente că am de gând să pun haine ude și nu cumva să le ,,afecteze” vreo picătură. S-au uitat în sus, la mine, nu au zis nimic, una i-a făcut semn celeilalte, chipurile ,,Mare treabă”, nu știu dacă m-au auzit, dar nici nu au încercat să mă audă, au continuat să stea tot acolo, fără nicio grijă. Atentă, mi-am pus rufele la uscat. Nu le-am afectat deloc. Am utilizat doar câțiva centimetri pătrați 🙂

În fine, dacă din neatenție le cădea vreun strop pe picioarele întinse ca la plajă? Cu siguranță avea să fie sfârșitul lumii.

E doar exemplul meu de astăzi. Altă situație e în taxi vara. Ori tot drumul lași să fie curent, riscând să te doară vreo ureche, ori rogi taximetristul să închidă măcar o fereastră, deja riscând să ai parte de niște replici tăioase sau niște ,,ofuri” ce ,,condamnă” atutudinea ta. Care? Nu știu, poate cea politicoasă pe care ai încercat să i-o demonstrezi.

Ce să mai vorbim despre transportul public sau magazine?! Acolo în genere e un fel de luptă sau un fel de preselecție la titlul ,,onorific” Bădăranul anului.

După cum am scris mai sus, la serviciu și în blocul de locuit nici nu mai spun ce situații pot fi. Părerea mea e că vecinul ideal este vecinul absent 🙂

Nu putem noi, basarabenii, să fim altfel. E o ,,tradiție” lipsa culturii comunicării. Cred că din această cauză trăim așa de rău, din această cauză avem o politică ratată.

Părerea mea nu e o piatră în grădina poporului nostru. E doar o constatare a situației care ar trebui schimbată de urgență.

Sursă imagine: copypaste.ru

11 comentarii

 1. Issabela spune:

  Glumești, cred 🙂
  Pe la noi prin București circulă o vorbă, nu știu dacă și prin alte părți, că la Chișinău toată lumea are pistoale, Doamne ferește să superi pe careva :)))
  Nu știu care-i realitatra, dar ce spui tu cu stropii e idilic și din altă poveste. Căci, iată, eu, care mă plimb toată ziua pe bd Brîncoveanu, bulevard serios, am primit de nenumărate ori mucuri de țigară aprinse în cap, aruncate fără jenă de oameni de la balcoanele lor direct pe bulevard… Chestie care mă scîrbește maxim de fiecare dată și nu reușesc să prind omul și etajul, că m-aș duce la ușa lui. Îți dai seama că nici nu se uită, aruncă țigara și atît. Și tu vorbești de niște stropi…
  Deci ăsta e nivelul comunicării în capitală. Din păcate.

  Apreciat de 3 persoane

  1. Totuși, în România sunt mai multe excepții de bun-simț, la noi – mai multe de incultură. Uneori, am impresia că dacă stai în banca ta și te strădui să ocolești situații urâte păi provoci și mai multă ură, negativism 🙂 Majoritatea așteaptă scandal, iar faptul că nu te lași provocat îi face și mai nebuni 🙂

   Apreciat de 1 persoană

   1. Issabela spune:

    Da, ieși din rînd cu lipsa de scandal, așa e 😀

    Apreciat de 1 persoană

   2. Nu ești moldovean adevărat dacă nu ești și expert în scandal 🙂🙂🙂

    Apreciat de 1 persoană

 2. rofstef spune:

  Mda, unii nici când le ai TOT „manualul” de utilizare al avertismentelor și nu te bagă în seamă, darămite să nu le zici nimic sau să te faci că nu-i bagi în seamă că ți se urcă-n cap.. Am norocul că stau la țară iar aici am pace cu vecinii, dar nu știu dacă aș fi la bloc ce m-aș face cu nesimțiți despre care vorbea și Issa..
  Ai dreptate, prin comunicare s-ar rezolva multe conflicte, dar se pare că avem parte de mulți introvertiți care știu a comunica numai din tastatură..
  Seară frumoasă, Emilia !

  Apreciat de 1 persoană

  1. Nu cred că e problema că sunt introvertiți, cred că incultura e de vină și nepăsarea față de tot și de toate.
   Mulțumesc mult! Seară frumoasă și ție!

   Apreciat de 1 persoană

 3. Florin spune:

  „vecinul ideal este vecinul absent” – întrutotul de acord.

  Apreciat de 2 persoane

 4. Jo spune:

  Locuiesc la bloc aproape de buricul Bucurestiului. Azi dimineata am vazut in salcia din dreptul ferestrei mele un servetel mucios (sper ca-s muci sanatosi nu coronavirusati), evident aruncat de la etajele superioare. Mucurile de tigara aruncate in peticul verde din fata blocului sunt la ordinea zilei. Necivilizati sunt pretutindeni. S-a dus bunul simt al taranului roman in secunda in care a fost adus la oras, pentru marea industrializare. 😦 Blocul e al tuturor si al nimanui. In ograda ta mai faci curat, in ograda tuturor nici gand – comunismul pe intelesul tuturor. 😦

  Apreciază

 5. Iosif spune:

  Este simplu de comunicat si relationat, atunci când esti binecuvântat cu vorbirea în alte limbi, abordând limbajul adecvat în functie de tipologia persoanei, locului, conjunctura si împrejurarile vremurilor tranzitorii în care ne aflam la un moment dat al tranzitiei vietii.

  Apreciat de 1 persoană

 6. Poteci de dor spune:

  Emilia, vorbeşti serios?
  Eu am fost acum vreo 5 ani, oare atât să fie?, şi am zis că oameni calmi şi cu bun simţ ca la voi nu mai există 😀
  Deci e clar, se pare că numai trăind printre ei înveţi.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Daaa, trăind în acest mediu vezi de toate 🙂

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s