Mie, celei de cândva…

De câteva ori mi-a venit ideea: dacă ar fi să-mi scriu un bilețel mie, celei de cândva, adică fetei naive care eram cu 10-15 ani în urmă, oare ce aș scrie, ce sfaturi mi-aș da? Sunt sigură că eu, cea de atunci nu prea aș crede, probabil aș proceda la fel cum am procedat până acum, însă cred că aș fi mai precaută.

Probabil și voi ați dorit vreaodată să scrieți câteva rânduri de acest gen. Dacă v-am intrigat, vă provoc să scrieți și voi.

Nu e scrisoare, e un bilețel oarecum mai amplu 🙂

Pentru E.

Dragă, pare absurd, dar îți scrie propria persoană, din viitor. Ești încă tânără, dar mai bătrână decât atunci când vei citi aceast bilețel. Îmi dau seama că nu ai timp să citești și aceste ,,aberații” (după părerea ta), ai doar examene, colocvii, visezi și la o viață personală.

Ce pot să zic, îți dau doar câteva indicii pentru a te avertiza că vor urma timpuri și evenimente diferite. Cum să le ții piept? Îți spun eu:

bunul simț e foarte util, însă nu în doze exagerate, mai lasă câte puțin din el, oricum modestia și cumsecădenia în aceste timpuri nu sunt înțelese corect;

-poți să înveți la fel de mult, nu vei regreta, ba chiar îți va părea bine în viitor. (Eu acum mă bucur de tine că ai fost fată sârguincioasă.)

nu îți mai fă griji pentru toate nimicurile, fiindcă nu are sens. Doar îți vei strica sănătatea și peste ani vei regreta;

învață-te să elimini din viața ta oamenii toxici, nu mai fi chiar atât de bună și căuta scuze de genul: Poate nu am înțeles corect, poate nu mai este omul acesta așa de rău, dar cum să pun punct comunicării… Oricum o să-ți dai seama singură că dacă nu te retragi și rupi totul, vei fi prostită. Oamenii sunt cu mult mai răi decât crezi tu!

-nu avea încredere în oameni, această încredere nu duce la nimic bun;

nu da acordul să fii angajată acolo, vei plânge mult. E cazul când sub măști de oi se ascund nu lupi, dar adevărați monștri!

pleacă de acolo de unde nu te simți bine! Pur și simplu pleacă, fără regrete! Dumnezeu are grijă de noi și nu te vei pierde, stai liniștită!

vei găsi persoana potrivită sufletului tău, toate la timpul lor. Nu mai crede că din rahat poți face dulceață! Bărbatul adevărat e bărbat adevărat din scutece, iar cozile de câine rămân așa și la bătrânețe;

răbdarea e bună, dar nu și în situații extreme. Nu te lăsa umilită! Ripostează! Nimeni nu are dreptul să aibă așa comportament față de tine! (Știi tu despre ce zic);

petrece mai mult timp alături de cei dragi, iartă-i și iubește-i mai departe așa cum îi iubești, sunt ai tăi, ești sânge din sângele lor. Uite cât de mult semeni cu tata! Cu vârsta și tu vei pune multă ceapă, mult pătrunjel în mâncare, chiar veți avea aceleași preferințe culinare. Înțelege-o pe mama, doar tu știi cât de greu i-a fost să rămână cu aceeași indiferent de greutățile vieții. Stai de vorbă cu bunelul, cât mai mult! Iar în weekend mergi la el, nu te uita la cei din jur, nu te gândi cine și ce va zice, nimic nu contează, doar momentele cu el! Rămâi și în continuare fata cea bună care nu dorește să-i facă să sufere pe oamenii cei mai apropiați inimii.

nu te mai gândi cine și ce va crede! Lasă lumea! Gura lumii e gura lumii! Dumnezeu cu dânsa!

prietenii adevărați îi vei vedea în timp, dar, deocamdată, lasă-i pe toți să-și joace perfidul rol, vei observa și singură multe chestii;

nu cădea în deznădejde, va fi bine și la tine.

-vei avea și clipe de succes, nu lăsa mândria, orgoliul să te năvălească. Știu că nu vei face asta, dar nici prin gânduri să nu ai așa ceva!

Roagă-te și crede în continuare! Doar așa vei reuși să treci peste toate greutățile vieții! Îmi amintesc acum de tine, cu te rugai să poți să nu disperi, să nu îți ieși din minți în momentele cele mai urâte și grele. Păi uite, dragă, datorită ție că ai știu să faci asta, eu acum pot să îți scriu.

Fii tu! Ai demnitate! Fii cea pe care o știu eu, dar mai trage cu ochiul la ce te-am atenționat și totul va fi bine!

P. S. Nu uita: nu te stresa pentru toate mărunțușurile și nimicniciile!

12 comentarii

  1. Iosif spune:

    Frumoase si utile îndemnuri. Niciodata nu e prea târziu sa fie ascultate, asimilate, memorate, si aplicate în viata de zi cu zi, indiferent de timpul si spatiul prin care am trecut si trecem în aceasta dimensiune aparent limitata de perceptia rational-sentimentala primara 3D, a calatoriei ciclice infinite, evolutive,spre desavârsirea adevarata, absoluta, atemporala, eliberatoare a noii fiinte, înnoite, metamorfozate,(re)nascute din nou din apa si Duh.

    Apreciat de 1 persoană

  2. Cireș de Mai spune:

    Ioi, parcă a fost scris pentru mine! :)))) Citind, mi-am dat seama că mi-am scris ceva de genul acesta la un moment dat… chiar e și o vorbă, „dacă tinerețea ar ști, dacă bătrânețea ar putea…” (am găsit-o acum ca aparținându-i părintelui Arsenie Papacioc). Oricum, sunt sfaturi la care putem lua oricând aminte. Mulțumesc! 😊

    Apreciat de 1 persoană

    1. Da, în tinerețe nu-i minte, la bătrânețe nu-i sănătate… Cred că dacă aș fi primit o astfel de scrisoare, m-aș fi bucurat.

      Apreciat de 1 persoană

  3. rofstef spune:

    Cât de frumos ai vorbit cu tine, cea din trecut 😊 Dacă ar fi posibil ce nu am face noi pentru noi și cât ne-ar mai interesa să ne știm că în viitor nu favem greșelile pe care le facem..

    Apreciat de 1 persoană

    1. Mulțumesc mult! Păi dacă mă știu foarte bine, am știut și cum s-o abordez pe naiva cea tânără 🙂🙂🙂

      Apreciat de 1 persoană

  4. Jo spune:

    Invata germana cat inca ai neuronul tanar. Mai incolo va fi prea tarziu. 🙂 M-a intrigat expresia cu cozile de caine. Noi, dincoace de Prut, nu avem expresia asta… sau n-o stiu eu. Sunt mare iubitoare de caini… si de cozile lor 🙂 asa ca nu sunt foarte incantata de comparatia cu barbatii ne-adevarati. Stau si ma gandesc cum as putea reformula… Poate „lupul isi schimba parul, dar naravul ba”? Hmm… ma mai gandesc. 🙂

    Apreciat de 1 persoană

    1. Avem așa expresie, însă nicidecum nu am vrut să ofensez câinii 🙂 ,,Lupul părul își schimbă, dar năravul ba!” e prea frumos și gingaș spus pentru acea specie de masculi care nu sunt nimic altceva decât masculi.
      Nu zic, sunt și bărbați adevărați, dar cam rar. Cel mai important acest ,,rar” să fie în viețile noastre 🙂 și odată găsit, nu cumva să se metamorfozeze peste ani 🙂🙂🙂

      Apreciază

  5. Poteci de dor spune:

    Ce bine mi-ar fi prins sau mi-ar prinde să am posibilitatea asta. Dar mă gândesc că pot acum să mă gândesc ce să nu ratez, să nu am multe să-mi spun peste vreo 20 de ani 🙂
    Foarte frumoasă scrisoarea!

    Apreciat de 1 persoană

    1. Mulțumesc!
      Și eu mă gândeam: Oare ce îmi voi scrie iarăși peste ani ? 🙂 Sper să fie doar de bine 🙂

      Apreciat de 1 persoană

  6. Mi-am scris și eu o scrisoare la terminarea liceului. Era adresată mie, celei cu un deceniu mai mare.
    La întâlnirea de 10 ani, diriginta ne-a dat fiecăruia să ne citim scrisorile și am fost foarte emoționată să-mi amintesc sfaturile pe care o adolescentă le dădea unui om matur.

    Apreciat de 1 persoană

    1. Da, e o idee foarte interesantă.

      Apreciază

Lasă un comentariu