Căsătoriile trainice

În fiecare an, în ziua când părinții sărbătoresc aniversarea căsătoriei, mă gândesc cât de repede trec anii. Apoi, meditând așa, îmi amintesc de alte cunoștințe de ale noastre, de bunicii mei și ajung la concluzia că o familie e o încercare enormă. Mă minunez când aud că oamenii trăiesc împreună câte 40, 50, 60 de ani. O viață de om ești alături de bărbatul/femeia tău/ta. Bunicii mei au trăit împreună 56 de ani, iată așa, cu bune și cu rele 56 de ani! Mă bucur când aud că lumea trăiește chiar și 10, 20 de ani împreună și le doresc, în mintea mea, să fie așa până la sfârșit, căci e foarte dureros pentru cei ce trăiesc câte 20 de ani apoi divorțează. Pentru mine aceste cifre aniversare sunt o enigmă, o minune a înțelepciunii, altfel nu le pot numi. Câtă răbdare, efort, diplomație trebuie să ai în tine ca să reușești să păstrezi o familie frumoasă. Totuși, în primul rând trebuie să fie dragoste sinceră. Cu siguranță cei care au o ,,experiență de cuplu” de mai mulți ani îmi vor spune că dragostea e dragoste, dar câte mai sunt pe lângă această iubire… Nu încerc să vă contrazic, așa o fi, însă dacă de la început două persoane ,,se iau din dragoste” (după cum zice bunica 🙂 ), atunci se poate de trecut împreună peste oricare obstacol. Altă treabă e dacă aceste persoane se căsătoresc din interes, sau din cauza că potențiala mireasă e deja însărcinată, sau pur și simplu că deja nu mai sunt ,,în floarea fragedă a tinereții” și parcă ar trebui să-și întemeieze o familie… Așa, dintr-o obligație abstractă de a se căsători cu cineva… Unii nici nu prea atrag atenție cine e persoana de alături, cel mai important lucru e să fie 🙂 Cred că mai mult femeile sunt ,,adeptele” acestei teorii, mai multe dintre ele vor măritate, căci bărbații nu prea se ,,dau în vânt” după însurat 🙂

Or, trebuie, totuși, să fie o iubire, o sinceritatea a sentimentelor și o prietenie pur omenească. Cred că doar așa se poate de avut o familie sănătoasă mulți, mulți ani.

Mă bucur când aud despre aniversări ale căsătoriei, admir oamenii care au înțelepciunea de a se căsători din dragoste și de a lucra cu multă răbdare asupra celei mai mari opere a vieții – căminul familial sănătos (adică fericit).

Sursă imagine: norstar.ru

14 comentarii

 1. Issabela spune:

  Uneori sînt interese de-a dreptul, alteori sînt pur și simplu nevoi pe care le găsim în celălalt. De cele mai multe ori. Și așa e, nu durează în timp dacă nu e și altceva pe lîngă 🙂

  Apreciat de 1 persoană

  1. Acest ,,pe lângă ” ca atare e decisiv.

   Apreciat de 1 persoană

 2. Iosif spune:

  Nu exista fericire fara nenorocire, nici într-o familie întemeiata pe principiile legilor imperfecte, al legamintelor si juramintelor relative omenesti, iar pentru ca o casnicie sa devina cu adevarat normala, echilibrata, fericita, absoluta, infinita, este necesar ca barbatul sa-si cunoasca bine originea, identitatea, personalitatea, si nu în ultimul rând constientizarea responsabilitatii pe care si-o asuma, acceptând si asumându-si pozitia de parinte iubitor ascultator de Cuvântul lui Dumnezeu, un adevarat sacrificator de sine, pentru aleasa inimii lui, asemeni lui Hristos Fiul omului pentru Biserica Sa, pentru care S-a dat de buna voie mortii fizice (în trup) pentru a ne fi model al iubirii AAAE.

  Apreciat de 1 persoană

 3. Cireș de Mai spune:

  Unde este Dumnezeu, orice este posibil, trebuie doar să vrei și să știi ce îți dorești de la acea dragoste. Pentru unii căsătoria e doar o convenție socială, pentru alții e, într-adevăr, o taină. Oricum ar fi, dragostea aduce împreună doi necunoscuți imperfecți; dacă vor atinge, împreună, perfecțiunea din afara acestei lumi, numai de ei depinde. 🙂

  Apreciat de 1 persoană

  1. Căsătoria e o taină și încă o taină foarte mare. De-ar înțelege toți asta, am avea o lume doar cu oameni fericiți.

   Apreciat de 1 persoană

 4. rofstef spune:

  N-am ce să zic despre acest subiect pentru că eu aici mă sunt prăbușit și eșuat. Ce pot să spun este că: dacă o relație merge bine din capul locului și există reciprocitate la toate nivelurile, adică nu se fac compromisuri doar de-o parte, atunci sunt șanse mari să fie o relație de cursă lunga..
  Când lucrurile scârțâie din primele săptămâni de când cei doi s-au cunoscut, atunci mai mult ca sigur, mai târziu se vor adâncii aceste probleme iar barca relației se va scufunda..
  Cred că există dragoste curată și o relație sănătoasă care să propulseze căsnicia și să o facă fericită până la adânci bătrânețe. Am văzut-o la alții, deci se poate.. Sunt rare, dar există familii sănătoase..

  Apreciat de 1 persoană

  1. Păi dacă deodată scîrțîie, trebuie de pus punct și nu de mai întins mâța de coadă. Am înțeles asta din propriile greșeli. Dacă se păstrează uniformitatea înțelegerii și a dragostei și la început și pe parcurs, atunci sunt șanse mari de fericire necontenită, de lungă durată. Nu mai e armonie când o persoană se luptă mai mult și alta mai puțin pentru relație. Eu întotdeauna zic: nu există- parcă iubesc sau cred că iubesc, sau un pic iubesc, sau mi se pare că iubesc sau ( și mai grav) voi iubi pe parcurs, Știu așa, ori iubești cu tot sufletul, ori nu iubești deloc! Cum nu există noțiunea de : oleacă gravidă și oleacă mort, așa nu există și ,,oleacă ” iubesc.

   Apreciat de 2 persoane

 5. Jo spune:

  Singurul motiv pentru care mi-as reface viata (so to say) ar fi acela de a nu fii singura la batranete. Din pacate barbatii de varsta mea isi inchipuie ca vor ramane forever young si inca zboara din floare in floare. 🙂 Zbor placut le urez. Si eu credeam ca iubirea sta la baza unei casatorii fericite. Dar ceea ce caut acum e putin respect.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Sunt sigură că dacă este iubire , în ea volens nolens se include și respectul. Dacă nu e respect, despre ce iubire mai poate fi vorba…?
   Bărbații umblă ei aiurea, dar la un moment dat se și mai trezesc 🙂 Le vine un dor de relație stabilă, serioasă, apoi ,,ajung” și la noțiunea de ,,căsătorie”. Sunt și bărbați între bărbați…

   Apreciază

   1. Jo spune:

    Da, dar sunt luati deja. 🙂

    Apreciat de 1 persoană

   2. Nu toți. Eu când aveam câte un gând de acest fel, îmi venea ideea că dacă sunt eu așa cum sunt, mai există și bărbați ,,alde mine” 🙂🙂🙂

    Apreciază

 6. KhristianP spune:

  Eu sunt căsătorit din 2007 și suntem împreună din decembrie 2015. Am trecut prin multe, cum dealtfel e și normal să fie. Avem o căsnicie fericită și bine sudată. Fără a spune că dețin secretul unei relații de durată, o să vă spun doar ce cred eu că merge în relația noastră sau mai bine spus, care sunt ingredientele acestei rețete de succes. În primul rând este dragostea ce ne-o purtăm, apoi este respectul reciproc, dorința de fi mai buni, capacitatea de a accepta schimbarea ca soluție a multor probleme, mult umor și nu în ultimul rând prietenia unică ce ne leagă. Mai sunt și altele, dar astea sunt cele mai importante în cazul nostru.
  PS: foarte frumos, profund și educativ acest articol. Felicitări! 😊👏

  Apreciat de 1 persoană

  1. Mulțumesc foarte mult pentru secretul indredientelor!
   Vă doresc încă mulți, mulți ani împreună la fel de fericiți!

   Apreciat de 1 persoană

 7. Poteci de dor spune:

  E nevoie de multe pe lângă iubire. Sau iubirea le include pe toate. Dar trebuie să fie efort de ambele părţi.

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s