Gând de rutină…

Nu am scris demult pe blogulețul meu. Cred că e cam supărat și se simte neglijat. Blogulețele urmărite de mine, probabil, la fel îmi simt lipsa 🙂 Sper să înțeleagă seriozitatea vieții de zi cu zi și să mă înțeleagă 🙂 Între timp, au început să mă uimească anii și zilele. De fapt, mă uimește ,,metodologia” zilelor care trec după treizeci de ani 🙂 Viața e văzută altfel și oamenii sunt văzuți cu ochi mai realiști, fără ,,ochelarii de protecție” ai copilăriei, adolescenței și tinereții timpurii. Fiecare clipă ce trece șterge câte un strat din ,,ochelarii” sinceri și doritori de frumosul sufletesc, utopic și inexistent al societății. Cred că noi creăm ,,imaginile” dorite, pe când realitatea e alta… Sau așteptările sunt diferite în raport cu timpul perindat. De facto, persoanele sunt văzute mai ușor, printr-un ,,Roentgen” plăsmuit de experiența vieții, de situațiile ivite și de creierul nostru care începe să filtreze mai sârguincios ,,elementele depozitate” în suflet. Controvers, radical și necesar. Altfel, inima simte fiecare moment urât creat de ,,persoanjele pozitive” văzute prin ochelarii roz.

Mai bine mai târziu decât niciodată. Începem să vedem că sinceritatea și seriozitatea ,,intuite” haotic de naivitatea noastră, nu sunt decât o ipocrizie mascată, iar inteligența și intelectualitatea nu sunt decât niște frânturi de incompetență sau prostie voalate destul de reușit sub mândrie și măiestria de a-și impune ,,bagajul” complet de cunoștințe.

Începem să percepem, un pic simțim mirosul de decepție, însă pulverizăm niște realitate și împăcare cu sinele ca să ne treacă ,,ideile” false.

E foarte interesant să vezi oamenii așa cum sunt 🙂 Nu așa cum se vor a fi văzuți sau chiar i-ai văzut (din propria modestă experiență).

Cu trecerea anilor și prieteniile sunt altele. Nu în zadar se zice că prietenia e ca vinul, cu anii ori devine superb, ori se oțetește. Păi vrei să sorbi din ,,vinul” de calitate, din acela vechi și delicios, iar pe cel oțetit îl arunci în chiuvetă. Nu mai cumperi vin din magazine ordinare și la preț mic sau mediu, ci îl achiziționezi din colecție specială, la cel mai înalt preț. E frumos să ai aproape un astfel de ,,vin” calitativ.

Or, nu mai ai nevoie de butaforie, îți conduci sufletul spre veridicitate, în plin sens al cuvântului. Elimini toxicitatea din jurul tău și viețuiești liniștit printre oameni demni.

E interesant să privești un pic altfel viața, printr-o prismă al firelor de nisip ce se scurg în clepsidră. Offf, cât de necesară și cât de departe este înțelepciunea adevărată.

Îmi permit să îl parafrazez un pic pe marele Ion Creangă.

Nici înțeleaptă și nici bogată până la 20 de ani, nici obraznică până la 30, și nici înțeleaptă și deșteaptă până la 40 nu mă voi face.
Dar și naivă, și săracă așa ca în anul acesta, ca în anul trecut și ca de când sunt niciodată n-am fost! 🙂

Cam aceasta e situația ce ține de trecerea anilor, de experiența acumulată, de ,,înțelepciunea” neatinsă la moment și care, poate, niciodată nu va fi atinsă. Da, eram să uit… Dacă tot vorbeam de ,,școala vieții”… Se zice că experiența este cel mai bun profesor. Te costă scump, însă explică fooartee pe-nțelese 🙂

Zilele se spulberă, situația mondială de la moment ,,apasă” un pic pe optimism, însă viața merge înainte, la unii – cântând, la alții – suspinând, de cele mai dese ori e tăcută, apoi, ca o femeie adevărată, face borș și scandal din ce are 🙂

Mi-am înveselit un pic blogulețul cu aceste rânduri. Simte el că nu va scăpa ușor de mine 🙂 Acum e timpul să-l las în singurătate și să îmi caut de treabă un pic. Cum zic eu: la moment, nu prea trebuie să mă ocup cu ceea ce ține de latura ,,extra-teză”. Ar fi de dorit să văd ,,necesarul” la moment și ,,necesarul” acesta ține nu de plăcerea scrisului, ci de ,,trebuie” de scris.

Vă las în compania blogulețului meu, iar eu plec să îmbrățișez operele lui G. Călinescu, Th. Codreanu, N. Frye și ale altor oameni mari ai științei literare.

Da, da, îmi iau cu mine și clepsidra 🙂 😉

Sursă imagine: avatarko.ru

19 comentarii

 1. Florin spune:

  Chiar mă gândisem azi îngrijorat.🙂

  Apreciat de 2 persoane

  1. Mulțumesc pentru grijă!

   Apreciat de 1 persoană

 2. ecoarta spune:

  Draga mea, problema „sărăciei” este discutabilă. Sigur te-ai referit la cea materială! Deşteaptă da, naivă nu-mi pari! Dar la capitolul „înțelepciune” probabil mai ai de experimentat. Eşti prea tânără!
  Numai bine!

  Apreciat de 1 persoană

  1. Vedem cu timpul ce va mai fi 🙂

   Apreciat de 1 persoană

  2. Jo spune:

   Eu consider naivitatea incantatoare.

   Apreciat de 2 persoane

   1. Însă cam doare când te dezamagești. 😦

    Apreciază

   2. Jo spune:

    Citeste si comentariul din josul paginii si atunci nu vei mai fi dezamagita niciodata. 🙂

    Apreciat de 1 persoană

 3. Poteci de dor spune:

  Ce bine ne-ar fi dacă şi pe noi ne-am putea analiza sau ne-am vedea aşa cum credem că-i vedem pe alţii! Automat, şi ceilalţi parcă ar deveni mai… alfel.
  Mă bucur că ai revenit!

  Apreciat de 2 persoane

  1. Mulțumesc frumos! 😘😘😘

   Apreciază

 4. Iosif Greblea spune:

  Dumnezeu a suflat un vânt frontal asupra noastră și dintr-o dată, venind din regiunile estice ale invadatorilor unei rase nedefinite a mers cu hotărârea de a supune țara noastra și, ușor, fără luptă au confiscat-o cu forța; i-au îndepărtat pe cei care a condus-o și apoi au ars orașele fără milă, au distrus templele zeităților și au maltratat populația cu o cruzime extremă, măcelărind oameni și luând soțiile și copiii lor în sclavie. – Flavius Josèphe –

  Apreciat de 1 persoană

 5. Jo spune:

  Cred ca pentru linistea ta sufleteasca trebuie sa inveti sa nu te astepti la mare lucru de la oameni, iar cand iti fac cate o surpriza placuta, sa te bucuri. Iar daca surpriza placuta nu vine niciodata, nu-i bai, doar n-ai asteptat-o.

  Apreciat de 1 persoană

 6. lancesheridan spune:

  What a marvelous blog- filled with the most interesting of topics, and all exceptionally penned!

  Apreciat de 1 persoană

  1. Thanks a lot for the kind words!

   Apreciat de 1 persoană

   1. lancesheridan spune:

    A very sincere pleasure!

    Apreciat de 1 persoană

 7. rofstef spune:

  În primul rând mă bucură revenirea ta – și încă ce revenire ! 🤗
  Păi ce să zic.? Poate ai aniversat de curând 30 și ar fi cazul să-ți zic un calduros La Mulți Ani – având în vedere acestă frumoasă vârstă, nu rămâne decât să te bucuri.. Cred că încă nu ai ajuns la „vârful” multor ascensiuni, sau poate pe unele le-ai doborât, dar mai sunt multe provocări bune și nebune pe care viața ni le dă, așa că dacă suntem sănătoși, atunci putem trece cu bucurie peste toate..
  Seară frumoasă, Emilia !!!

  Apreciat de 1 persoană

  1. Mulțumesc pentru felicitări! Am sărbătorit ziua de naștere la sfârșitul lunii mai, însă deja am trecut Rubiconul ( treizeciul :)) Oricum fiecare vârstă are frumusețea sa, chiar de îmbătrânim mai accelerat 🙂

   Apreciază

   1. rofstef spune:

    Cu multă plăcere !
    Da, așa este, fiecare an pe care îl parcurgem este special în felul lui..
    Eeeei, eu cred că oamenii frumoși și buni nici nu îmbătrânesc și nici nu mor. Ei sunt, există 🤗

    Apreciat de 1 persoană

   2. Probabil, deja vom vedea 🙂

    Apreciat de 1 persoană

   3. rofstef spune:

    ☺️👍❤️

    Apreciază

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s