Ca de Ziua Lucrătorilor Medicali…

Astăzi este Ziua Lucrătorilor Medicali! E greu de scris ceva, având în vedere situația mondială. Sigur că, începând să vorbesc despre doctori, pot stârni comentarii și argumente controverse. Eu nu voi generaliza, ci voi accentua valorile și necazurile medicilor Adevărați, care trăiesc cu profesia aleasă. Ce să vă zic? Eu am văzut ,,din interior” viața specialiștilor în domeniul medical. Am văzut cum e să fii devotat profesiei, cum poți să renunți la ,,personal” pentru ,,profesional”. Nu mi-am dorit niciodată să devin medic! Știți de ce? Deoarece am dorit ca familia mea să aibă parte de mine, iar sufletul meu să nu mai sufere pentru toată lumea cu care interacționez. Am vrut să-mi sărbătoresc ziua de naștere acasă și nu să las oaspeții și masa întinsă fiindcă trebuie să merg la spital că m-au chemat urgent că cineva moare s-au are vreo traumă. Mi-am dorit ca nopțile, să dorm în patul meu și să nu lupt cu moartea cuiva. Cel mai bizar este faptul că am dorit să trăiesc mai bine din punct de vedere financiar. Îmi veți reproșa că toți medicii trăiesc chiar foarte bine. Nu e adevărat! Au mai rămas și dintre cei ce refuză să ,,bage mâna în buzunarul pacientului”, fiindcă nu își doresc ca păcatele lor să fie ispășite de copii și de nepoți. Vă par ciudate așa cazuri? Eu vă spun cu fermitate că ele mai există. Iar când am întrebat o persoană apropiată mie (doctor de profesie) dacă s-a meritat să-și aleagă această specialitate, deoarece oricum trăiește rău din punct de vedere material, însă are multe griji, persoana dată mi-a răspuns: Dacă ar fi să-mi mai aleg odată profesia, la fel aș deveni medic!”

Cineva mi-a zis: Ca să fii doctor, trebuie să ai vocație, să fii un specialist foarte bun, iar dacă nu ești foarte bun, mai bine nici să nu fii! Cred că așa gândesc cei, care au făcut studiile în perioada sovietică. Vrem sau nu, trebuie să recunoaștem că în acea perioadă au fost pregătiți medici excepționali, oameni, care s-au dedicat cu trup și suflet specialității alese. Generațiile recente sunt altfel. Găsim medici buni, însă tot mai puțini și mai puțini… Probabil, mentalitatea e alta și nu doar ea, ci și prioritățile. Nu pot să redau emoțiile pozitive pe care le am, atunci când văd printre cei de vârsta mea, medici adevărați, dornici de a ajuta și de a se dezvolta profesional. Mă întristez foarte mult când observ la unii, chiar dintre generațiile mai vechi, doar o dorință nemernică de a dobândi un post, un renume pentru a se mândri și a profita. Te doare sufletul când vezi așa ceva la cei care ar trebui să lucreze pentru a redobândi sănătatea oamenilor. Este și așa ceva, cu părere de rău…

Eu nu mi-am pierdut speranța și mai cred în medici cu vocație. De ce? Findcă am văzut și am trăit o viață printre așa exemplare rare. Din această cauză, volens nolens, înțeleg cât e de complicată soarta de medic. Uneori, chiar mă gândesc la faptul că unii dintre cei corupți și ipocriți, au devenit așa, deoarece nu au putut rezista ispitei, au ales un drum pe care nu sunt în stare să-l parcurgă demn… Unul Dumnezeu știe de ce e așa și nu altfel…

Și pacienții nu sunt toți la fel. Unii vin ca un examen la disciplina studiată, alții ca o ispită și încercare sufletească. Unii îți sunt recunoscători, alții te consideră de un nimic ce trebuie să slujească tot poporul în continuu… Sau îți mai ,,scot ochii” că ai dat ,,Jurământul lui Hippocrate”…

Care jurământ, care datorie? Oare medicii nu sunt și ei oameni cu tot cu viciile și calitățile lor???

Mi-am amintit de o vorbă duhovnicească. Când oamenii se revoltau că un preot nu le convine, atunci un părinte a zis: Dacă ziceți că preoții nu sunt cum trebuie, nașteți-i! Nașteți copii și creșteți-i, educați-i, învățați-i așa, încât să devină preoți buni. Sunt de părerea că aceeași situație e și cu medicii. Nașteți, creșteți, educați copii cu principii demne încât să devină medici buni! Altă soluție nu este! Măcar s-ar putea de îndrumat copiii să nu caute numai bani și bunătăți materiale, dar și valori morale, principii sufletești care să-i călăuzească în viață.

Aș dori să evidențiez că profesia de medic e una decisivă, care duce pe palme (în toate sensurile acestui cuvânt) viața unui om.

Trebuie să ai încredere în medicul ales, dacă nu există încredere, nu te ajută profesionalismul său. Prin mâinile doctorului, lucrează Dumnezeu. Trebuie multă credință! Iar doctorii au nevoie și de multă sănătate, înțelepciune.

Dacă lucrătorii medicali vor fi sănătoși, vor avea forțe pentru a-și îndeplini misiunea lor, atunci și oamenii de rând, eventualii pacienți vor avea șanse sporite de a supraviețui și de a fi sănătoși!

Îmi doresc din suflet ca noi, toți, și oamenii de rând și medicii să fim sănătoși! Să ne aibă în Paza Sa Bunul Dumnezeu!

10 comentarii

 1. Oazapentrufluturi-AnamariaDămoc spune:

  Buna Emilia te rog sămi permiți să preiau articolul tău impresionant.Pacientă sunt și eu,am avut parte și de medici excepționali, datorită cărora trăiesc și astăzi….(spre rușinea mea în ultimul timp nu prea am scris căci calculatorul pare-se a luat Covid dar l-am reinstalat de la 0 dezimfectat cu antivirus și merge iar).Dacă ar fi la fel de ușor cu oamenii!:)
  Datorez un mare Mulțumesc medicilor de la IRO Iași care m-au vindecat de cancer, Spitalul de Urgență Pașcani și doctorii de acolo, cei care m-au îngrijit pe urmă-locuiesc la țară.Doresc multă sănătate tuturor!
  Și tie,Emiliia îți doresc numai bine! O seară plăcută de Duminică!

  Apreciat de 2 persoane

  1. Poți să preiei articolul fără nici o problemă! Cu mare drag!
   Îți mulțumesc frumos!
   Sănătate multă și numai bine!

   Apreciat de 1 persoană

   1. Oazapentrufluturi-AnamariaDămoc spune:

    Mulțumesc!

    Apreciat de 1 persoană

 2. rofstef spune:

  Foarte frumos gestul de a dedica acest articol cadrelor medicale, și de gândul tău frumos transmis lor..
  Sigur că sunt medici devotați și iubitori pentru pasiunea lor de a trata și vindeca oameni, iar pentru astfel de medici și asistente eu am toată stima și respectul..❤️🙏👍💐

  Apreciat de 2 persoane

 3. Iosif Greblea spune:

  În orice domeniu de activitate, indiferent de profesia aleasa, dincolo de contractele legale semnate si interesele imaginii personale, egoiste, aparente, materiale (care din nefericire primeaza peste tot) daca ar prima legile constiintei colective morale, scrise în ADN celulelor vii al fiecarei persoane rational-sentimetale, si fiecare si-ar asuma responsabil îndeplinirea datoriei profesiei alese, cu dragoste, implicare si pasiune, s-ar schimba în câtiva ani întregul haos mondial si în scurta vreme am vedea „Raiul” în întreaga lume.
  Cert este ca,minciuna, ipocrizia, înselaciunea, imitatiile si falsitatea sistemului de (non)valori predomina în întreagul sistem aflat într-un declin si dezechilibru extrem, care tinde sa produca o catastrofa mondiala la toate nivelele si în toate dimensiunile perceptiilor rational-sentimentale ale fiintei numit „homo sapiens sapiens” .
  O seara binecuvântata, relaxanta, linistita, cu pace, iubire si Lumina Divina în Suflet, draga Emilia !

  Apreciat de 1 persoană

  1. Noi sperăm la bine.
   Mulțumesc mult! Seară liniștită !

   Apreciază

 4. ina02s spune:

  Orice faci cu vocație devine o profesie cu „suflet”. Mi-a plăcut mult ideea de „nasteti-i!”. Deci chiar cred că-i vina noastră… pe undeva când medicalii sunt greșiți și nu numai ei. 😁
  O săptămână buna!

  Apreciat de 2 persoane

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s