Și așa ceva…

Nu m-am gândit că voi scrie vreodată despre acest subiect. E cam delicat și un pic jignitor. Probabil veți crede că sunt egoistă sau prea supărăcioasă. Ce ține de acestă temă, cu siguranță nu! Ba din contra, uneori, în anii de școală și în anii de studenție, am fost chiar ,,darnică” atunci când mi se cerea caietul pentru ca cineva să copieze. Am făcut așa o paralelă… Pentru prima oară, fiind aici, în ,,lumea blogurilor” am ,,depistat” întâmplător la cineva niște scrieri de-ale mele. Păi e clar că acel cineva (sau acea cineva, nici nu știu) s-a dat drept autor. Da, un pic a mai ,,întors” cuvintele, dar, de facto sunt aceleași pe care le-am scris eu, numai că le-a schimbat poziția în frază și a introdus câteva cuvinte. Dacă vă zic ,,câteva”, nu mă refer că a publicat o nouă versiune a ,,scrierii” mele, ci doar a mai inclus vreo 4-5 cuvinte, nu am stat să le număr, dar sunt chiar foarte puține. La altcineva am ,,descoperit” ideea unei poezii pe care am scris-o eu. Ok, aici a fost mai multă fantezie, o altă ,,versiune” a ceea ce am scris eu. Ideea, tema, aceleași, unele cuvinte au fost păstrate, însă mă bucur că majoritatea versurilor au fost alcătuite din nou. Nu vreau să zic anume din pare poezii anume s-a inspirat lumea… Măcar acest drept să mi-l păstrez. Da și încă unul, nu voi spune cine sunt ,,făptașii”. Mă simt aiurea să zic. Încă un ,,da”, cineva pretinde că scrie, iar eu mă simt aiurea că am ,,dat” de așa situație la moment. Bine, nu sunt categorică, să se inspire lumea, dar măcar să scrie: Uitați-vă oameni buni, am citit și eu ceva pe blog la o femeie. Poezia sau articolul (sau ce-a fost acolo) mi-a plăcut, m-a inspirat și am decis să scriu o versiune sau am luat această temă sau etc etc. Eu cu prietenii mei din această ,,lume a blogurilor” mai publicăm diferite provocări, una alta, însă rămânem originali. Să luăm un simplu subiect: Ploaia (dacă tot vremea e urâtă), eu văd într-un fel acest fenomen al naturii, alți bloggeri văd altfel, Bacovia, în general, a văzut genial și a scris versuri extraodinare. Subiectele sunt aceleași decând lumea, dar oricum le privim și le ,,scriem” diferit. Chiar nu văd eu că e poezia mea sub care stă numele unui X de care habar nu am? Chiar mă supărase ceea ce văzusem. Și știți ce e mai jignitor? Că am făcut acest blog din suflet pentru suflet, nu sunt geniu, scriitor, om de artă ca să fie atât de extraordinare scrierile mele, dar și din puțina inspirație se încercă să mi se ia. Veți zice că dacă public aici, trebuie să fiu gata de orice situație. Păi sunt gata, dar nu mai sunt eu poet cu renume sau mare critic literar să mi se ,,ia” din ceea ce creez. Dacă aș fi fost vreo persoană cu renume, mă rog, puteam să înțeleg, dar chiar să ,,iei” poezii de pe blogul unui iepure cu ochelari (mă refer la cel din poza de profil), deja nici nu mai știu…

În fine, mi-am expus părerea și mica indignare.

Sursă imagine: innoginsk.ru

25 de comentarii

 1. ina02s spune:

  Probabil respectivul nu se va lecui, căci nu l-ai spus. As vrea sa cred că poate-i place așa mult că a uitat să pună sursa. 😬

  Apreciat de 2 persoane

 2. Emi WONC spune:

  Aș vrea să cred și eu așa 😊

  Apreciază

 3. Poteci de dor spune:

  Draga mea, te rog să nu te superi că îţi spun, te rog! Dar sper că le-ai atras atenţia. Ok, nu scrii aici cine, ce, dar te rog, măcar spune-le lor. Nu lăsa lucrurile aşa. Nu ştiu dacă ai văzut dar foarte multă lume a scris despre asta şi trebuie luată atitudine. Unii nu înţeleg ideea de drept de autor.

  Apreciat de 2 persoane

  1. Emi WONC spune:

   Știi, cel mai bizar e că mă simt incomod eu, nu ei. Nu știu de ce, dar am o stare combinată din supărare, indignare și totodată rușine.

   Apreciază

   1. Poteci de dor spune:

    Când am pățit eu asta, urât de tot și cu multe, toți mi-au spus în comentarii să nu tac. Dar mă simțeam ca tine. Erau poeziile nemodificate și se răspundea la comentarii ca și cum el sau ea erau autorii deși era copy paste. Am pățit și să fie modificat un cuvânt, în rest să fie totul la fel, dar cu acel caz am făcut pace, am iertat, am uitat deși atunci am plâns și nu exagerez.
    Dar trebuie să atragi atenția. Uite: eu, când am scris cuiva că rog să pună sursa, acel cineva mi-a spus că a găsit-o fără sursă pe altă pagină. Și așa am văzut că altcineva a luat-o și nu cel pe care îl bănuiam.

    Apreciat de 1 persoană

   2. Emi WONC spune:

    Offf, e cam complicată și urâtă situația dată 😦

    Apreciază

 4. KhristianP spune:

  Offf… Eu sunt, cum am fost de prea multe ori în viață, un credul. Am început să scriu pe blog de trei luni de zile și nici nu m-am gândit că cineva s-ar preta la asemenea gesturi. Îmi pare rău pentru asta și sper ca să găsești puterea de a te lupta cu ei, căci este vorba despre munca ta, până la urmă. ☺️

  Apreciat de 1 persoană

  1. Emi WONC spune:

   Sinceră să fiu, eu chiar rămasesem un pic șocată de situația dată.

   Apreciat de 1 persoană

 5. Florin spune:

  Cred că ar trebui să dați exemplele complet – blog-uri, adrese, texte inițiale, texte copiate. Fără menajamente, direct.

  Apreciat de 4 persoane

 6. Issabela spune:

  Și eu cred ca Florin. Simplu, clar, concis, fără dubii. Tocmai vorbeam de bun simț și la mine 🙂
  Ca să nu mai zic de dreptul de autor, vorba Potecuței.

  Apreciat de 1 persoană

 7. Emi WONC spune:

  De data aceasta cred că va birui totuși naivitatea mea în existența bunului simț. Pur și simplu am înțeles că trebuie să public totul prin reviste, altfel…
  Nu am vrut și nici nu vreau să ,,mă fac cunoscută”, adică să rămân Emi Wonc, femeia căreia îi place să scrie. Și acum am o dilemă, ori public semnându-mă cu acest pseudonim (de fapt e pe jumătate pseudonim), ori nici nu mai public.

  Apreciază

  1. Jo spune:

   Nu sunt experta, dar, dupa parerea mea, WordPress este o revista virtuala. Se vede clar data la care publici. Poti dovedi ca tu esti autorul initial. Daca consulti un avocat (incearca la Uniunea Scriitorilor de la voi (sau la noi, ca noi si voi in situatia de fata e cam acelasi lucru daca intrebi inima mea) … la cat de talentata in niminicia mea consider ca esti, imi inchipui ca esti membra a Uniunii Scriitorilor. Dar chiar daca nu esti, poti sta de vorba cu avocatul lor macar sa-ti confirme daca ai avea castig de cauza in instanta. Sunt de acord cu Isabela si Florin ca n-ar trebui sa lasi lucrurile asa. Iti inteleg jena, eu insami sunt o timida, dar sunt atat de multi nesimtiti pe lumea asta. N-ar trebui sa incurajezi cu tacerea ta inca unul. WordPress are un buton de „share”, „reblog”, este atat de simplu sa oferi credit persoanei care a scris ceva frumos. In concluzie e vorba de nesimtire, nu de nestiinta.

   Apreciat de 1 persoană

   1. Emi WONC spune:

    Chiar nici nu știu ce să zic… 😦

    Apreciază

   2. Jo spune:

    Ziceam sa vorbesti cu avocatul Uniunii sa afli care-i situatia cu publicarea pe internet si la o adica ce drepturi ai. Dar inca o data, cred ca ar trebui sa fii mai dura cu persoana respectiva.

    Apreciat de 1 persoană

   3. Emi WONC spune:

    Cunosc eu un avocat și mă voi consulta cu el, pur și simplu să fiu informată pentru viitor. Acum las totul așa. Nu vreau să mă indispun și mai mult.

    Apreciat de 1 persoană

   4. Jo spune:

    Sa ne spui ce-a zis. Chiar sunt curioasa. Te imbratisez cu drag.

    Apreciat de 1 persoană

   5. Emi WONC spune:

    Mulțumesc mult! Și eu te îmbrățișez! Noapte bună și mâine o zi frumoasă!

    Apreciat de 1 persoană

 8. Aila spune:

  Daca lucrul acesta te supara ii poti atrage atentia dar daca nu te supara treci cu vederea. Si eu am fost acuzata de hotie foarte dur pe articole care apartineau unor firme carora le faceam reclama si nu trebuia sa mentionez sursa sau ca nu puneam sursa jos ci in interiorul articolului. Eu nu am ripostat fiindca fapta in sine de preluare fara mentionare a sursei este chiar un furt si nu ma asociez cu hotia. Am si eu pacatele mele dar ma limitez la ce pot sa fac eu cu mintea mea si nu aspir la nimic al altuia. Oricum te rog sa ii atragi atentia civilizat. Eu am fost facuta de un Domn Profesor in fel si chip si jignita ingrozitor.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Emi WONC spune:

   Eu nu vreau să jignesc , pur și simplu am înțeles că trebuie să public în reviste, cât mai urgent. Numai că inițial, mi-am dorit să fiu un pic mai anonimă, cu pseudonim, nu îmi place să fiu tare ,,văzută”, iar acum nici nu știu cum să fac 😦 Vreau să public, dar… 😦

   Apreciat de 1 persoană

 9. KhristianP spune:

  Dă-i înainte cu scrisul. Asta cred eu că trebuie să faci. Acum câteva luni, mi-am întrebat psihoterapeutul: „aoleu, ce mă fac dacă lumea nu citește?”. Mi-a spus ceva foarte simplu, ceva ce de mult timp îmi spune: „Cristian, gândești prea mult. Continuă să scrii, pentru că o faci foarte bine. Va veni timpul tău și vei găsi fără doar și poate calea de a răzbate. Totul va veni de la sine, atunci când vei fi cu adevărat pregătit”. Și așa și fost. Au trecut 6 luni și sunt pregătit să trimit un manuscris la editură. O fac din proprie inițiativă, împăcat cu mine, simt că asta trebuie să fac. Sunt într-atât de pregătit încât pot accepta fără probleme un refuz din partea editurii deși am depus multe eforturi și am și plătit corectarea lucrărilor (știe el/ea despre cine vorbesc…tot respectul 🙏).
  Curaj. Ești foarte talentată. Vei răzbate și vei găsi calea atunci când vei fi pregătită cu adevărat.
  Mult succes îți doresc! 🙏☺️

  Apreciat de 1 persoană

  1. Emi WONC spune:

   Iți mulțumesc din suflet pentru încurajare! Îți doresc multă sănătate și multe, multe realizări în domeniul scrierii!

   Apreciat de 1 persoană

 10. panatiberiu spune:

  Văd că într-unul din COMENTARIILE de la acest articol tocmai încearcă să se spele de păcate o asemenea ființă, dintre cele despre care faci vorbire în materialul tău. Cele specializate în „munca intelectuală” bazată pe… copy-paste!
  Și zice astfel, așteptând s-o căinați și s-o mângâiați pe cap de… nevinovată ce este: „Si eu am fost acuzata de hotie foarte dur pe articole care apartineau unor firme carora le faceam reclama si nu trebuia sa mentionez sursa sau ca nu puneam sursa jos ci in interiorul articolului”!
  Mai mult decât atât, îți dă și sfaturi referitoare la… „procedură”: „Daca lucrul acesta te supara ii poti atrage atentia dar daca nu te supara treci cu vederea.” Și continuă astfel: „Oricum te rog sa ii atragi atentia civilizat.”
  Ca nu cumva să pățească și lotrii muncii tale ce a pățit „mititica” de ea: „ Eu am fost facuta de un Domn Profesor in fel si chip si jignita ingrozitor.”!
  În ce-o privește, dacă despre mine este vorba (!), n-am făcut altceva decât să-i „dedic” un articol (destul de) bine documentat, referitor la „apucăturile” ei de copiatoare” fruntașă, (fără indicarea sursei!!!), pe care individa le manifesta plenar în spațiul public.
  Ca urmare, aproape instantaneu după apariția articolului și-a schimbat fotografia de copertă și a început să se văicărească prin tot locul! S-o audă și s-o compătimească „lumea bună” a spațiului virtual…
  Altă firească urmare a acestei „întâmplări cu furi la drumul mare”, alte „copiatoare” versate au dispărut ad-hoc din peisajul virtual! Sau și-au schimbat doar părul, dar nu și năravul!
  TOATE ACESTEA PENTRU CĂ MULȚI SE COMPLAC SĂ TREACĂ CU VEDEREA PESTE ASTFEL DE FORME CLASICE DE… FURT INTELECTUAL. IAR DE PIERDUT AU DOAR CEI CARE DEVIN VICTIME ALE ACESTOR PRACTICI CU UN PRONUNȚAT IZ PENAL!

  IATĂ materialul cu pricina, care (încă) produce spaime furilor din „codrul” virtual:
  https://panatiberiu.blog/2020/01/29/ce-ne-ramane-de-facut-a-crescut-ingrijorator-numarul-utilizatorilor-de-copy-paste/

  Apreciat de 1 persoană

  1. Emi WONC spune:

   Nu știu despre ce a fost vorba atunci. Vreau să spun doar că pe mine nu mă deranjează dacă cineva publică ceea ce scriu eu, menționându-mă ca autor. Poate să publice oricine, scriind sub versuri sau sub proză- Emilia Wonc. Nu-i nicio problemă! Dar când cineva scrie exact ce ai scris tu, doar schimbând poziția adjectivului, ,,punându-l” înaintea substantivului… Chiar e oribil! Oare eu nu cunosc ce am scris? Nu imi cunosc lexicul? Nu știu ce cuvinte am utilizat și mă poate duce de nas poziția adjectivului??? Acest lucru chiar e indignant! Cât despre persoana despre care ziceți, eu nu am atestat nimic rău, dacă publică creațiile unor bloggeri, sau scriitori de seamă, nu văd nimic rău în asta. De ce? Fiindcă de fiecare dată văd indicat autorul. Deocamdată. Dacă voi avea careva obiecții, cu siguranță voi scrie nemijlocit persoanei. Printre următorii mei fideli nu am văzut până acum cineva să se ,,inspire ” de la mine. După cum am zis, deocamdată .

   Apreciază

 11. rofstef spune:

  Ai făcut bine că ai scris, și nu este nici delicat și nici jignitor pentru că nu ai făcut altceva decât spui și atragi atenția celor pe care îi preocupă copy/paste..
  Sigur cel/cea care a „furat” va mai da târcoale și bine-ar fi să citească și acest articol..
  Și eu sunt de acord că dacă tot vor să copieze, anunță măi frate autorul, spune un mulțumesc și lasă link spre articol, măcar atât, ar fi greu.? Te doare când muncești atât și „autorii” nu lasă nici macar un mulțumesc sau un link spre articol..
  Se practică peste tot, în special pe yt am văzut asta..
  Weekend Plăcut, Emilia.!!!

  Apreciat de 1 persoană

  1. Emi WONC spune:

   Pur și simplu nu mă gândeam că e chiar ,,așa”.
   E indignant. Dar ce să facem… Lumea este diferită.
   Mulțumesc! Weekend frumos!

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s