Revoluția minții sau opere/persoane ce fascinează…Savatie Baștovoi

Prima oară am auzit despre Savatie Baștovoi fiind la masterat. Atunci ni s-a propus să lecturăm opera sa ,,Diavolul este politic corect”. Am fost un pic sceptică și confuză la acel moment. Înțelegând că este o carte mai mult SF, am fost convinsă că o voi citi mai mult ,,de nevoie”, mie displăcându-mi acest gen literar. Mi-a fost mare mirarea când am constatat interesul față de această scriere ce combină (datorită iscusinței autorului) SF cu o contra-utopie socială și o înțelepciune duhovnicească profundă.

Despre operele ieromonahului Savatie Baștovoi voi mai vorbi în detalii, fiindcă nu le putem analiza la general, simplist. Ele necesită o deosebită atenție, fiind adevărate capodopere.

Voi vorbi despre o personalitate care constituie, după opinia mea, un pilon de bază al literaturii române din zilele noastre.

Ieromonahul Savatie, pe numele său de mirean Ștefan Baștovoi, s-a născut pe 4 august 1976. Tatăl său, Valentin, a fost profesor de logică la Universitatea „Ion Creangă”, adept al ateismului științific; iar mama – Claudia, absolventă a Institutului de Arte, secția regie. Până la călugărie a fost ancorat în concepțiile tatălui său. Acele convingeri erau rezultatele ideologiei care a persistat pe melegurile nostre toți anii de ,,sovietism” crunt. În unele din romanele sale, Baștovoi vorbește despre copilăria sa, despre ,,anturajul” ateist și plin de ,,tipare stereotipice” în care au crescut numeroase generații.Ștefan a absolvit Liceul de Artă „Octav Băncilă” din Iași. Când era în clasa a XII-a, a fost internat la Spitalul Socola, unde a scris ciclul Un diazepam pentru Dumnezeu, care l-a consacrat ca poet. Ulterior, a obținut premiile revistelor Convorbiri literare, Timpul, Dacia literară. Începând cu 1993, a publicat poezie, povestiri, fragmente de roman, eseuri și articole în cele mai importante reviste literare din România și Basarabia. În 1999 a fost tuns în monahism, primind numele de Savatie. La 28 octombrie 2000 a fost hirotonit ierodiacon, iar pe 4 august 2002 ieromonah. Are studii de pictură, filozofie și teologie. A predat iconografia la Seminarul Teologic din Chișinău. O vreme a fost consilier cultural al Arhiepiscopiei Tomisului unde a fost ridicat în rangul de protosinghel (egumen) de arhiepiscopul Teodosie al Tomisului. În 2005 a făcut parte din Comisia pentru validarea textelor liturgice de pe lângă Sinodul Bisericii Ortodoxe Române.

Cărțile sale au fost apreciate cu mai multe distincții: Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova (1996), premiul salonului național de carte de la Iași (1996), premiul Fundației Soros pentru debut, premiul revistelor ,,Timpul” și ,,Convorbiri literare” din România.

Operă literară:

Printre volumele sale se numără: „Idol sau icoană?“ (2000), „Între Freud şi Hristos“, „În căutarea aproapelui pierdut“ (2002), „Curaj şi libertate în Ortodoxie“ (2002), „Dragostea care ne sminteşte“ (2003), „Ortodoxia pentru postmodernişti“,  „A iubi înseamnă a ierta“ (2006), „Diavolul este politic corect“ (2010).

Elefantul promis, poeme (1996),
Cartea războiului, poeme (1997)
Peștele pescar (o poveste), poeme (1998)
Casa timpului poeme (1999)
Idol sau icoană? (2000)
Între Freud și Hristos (2001; ed. II 2002; ed. III 2005; ed IV 2006; ed V 2010. Tradus în macedoniană)
În căutarea aproapelui pierdut (2002)
Curaj și libertate în Ortodoxie (2002)
Dragostea care ne smintește (2003)
Ortodoxia pentru postmoderniști (2001)
Nebunul, roman (2006, tradus în rusă)
A iubi înseamnă a ierta (2006)
Pietrele vorbesc – mic tratat despre predică (2008; ed. II 2011)
Iepurii nu mor, roman (2002; editura a II-a, 2007, tradus în franceză)
Audiență la un demon mut (2009)
Diavolul este politic corect (2010)
Cronici incomode (2011)
Fuga spre cîmpul cu ciori – amintiri dintr-o copilărie ateistă (2012)

Cartea despre femei (2015)

Sindromul ,,Cesăfac” (2015)

Învățăturile unei prostituate bătrâne către fiul său handicapat (2016)

Antipareting (2017)

Dumnezeu povestit pe înțelesul unei femei (2017)

Prețul iubirii (2018)

Cartea despre bărbați (2019)

Părintele Savatie este o persoană foarte talentată și pe lângă scris mai are și alte preocupări: pictura, zidăria, cântatul la chitară, sculptura și pe lângă acestea mai meșterește genți din piele foarte originale.

Înființând un schit de călugări la Oricova, Călărași, a reușit să construiască, utilizând dibăcia sa în zidarie și pictură, o bisericuță – parte a sufletului său pentru sufletul oamenilor.

Mă bucur enorm că există așa persoane cu o înțelepciune profundă, cu un rafinament deosebit în tot ceea ce spun și ce fac. De multe ori când mă gândesc la o definiție mai concretă a smereniei, a modestiei îmi amintesc de părintele Savatie, de scrierile lui ce răvășesc fiecare colțișor al sufletului. Este imposibil să citești operele sale și să nu începi a gândi minuțios despre sufletul tău, despre viața pe care o trăiești și care ar fi trebuit s-o trăiești cu adevărat, creștinește. Faci un test al conștiinței, al relației tale cu Dumnezeu și încerci să găsești soluții, iar în cele mai dificile clipe, te ,,agăți” de fiecare sfat, pildă, morală ca de ultimul fir de iarbă ce te-ar scoate din mocirlă, din necaz.

Vă invit cu drag să lecturați scrierile ieromonahului Savatie, să admirați arta pe care o creează cu atâta iscusință, să găsiți refugiu în fiecare cuvânt înțelept al său și nu în ultimul rând să încercați să vă apropiați cât mai mult de Dumnezeu prin frumos, iertare, iubire, smerenie și gânduri bune. Să aspirăm toți la o credință sinceră măcar cât firul de nisip!

Văd cât s-au înmulțit în ultimă vreme cursurile de vorbire publică și ,,stil”. Te învață repede cum să vorbești și cum să stai. Istoria însă arată că oamenii de impact, poeți, artiști sau politicieni au vorbit și stat cum le-a tunat lor. Nu contează cum spune, ci cine spune; nu contează cum stă, ci cine stă. Deveniți cineva prin educație și osteneală, iar vorbitul și purtarea se vor adăuga vouă.” (Savatie Baștovoi)

Surse: vipmagazin.md

adevarul.ro

ro.wikipedia.org

Sursă imagine: flickr.com

3 comentarii

 1. Iosif Greblea spune:

  Pare-mi-se istoria omenirii începe sa se rescrie corect, încet dar sigur, dincolo de aparentele si apartenentele filozofico-stiintifice si politice (i)legale si (in)corecte, doar pentru cei cu „sânge albastru”, care, de doua milenii, începând cu Fiul omului Hristos si cu toti adevaratii ucenici-apostoli urmasi martiri, au scaldat pamântul cu sângele lor rosu, care azi striga la cer…razbunare !
  Un Weekend sublim, cu pace si bucurii plin, draga Emilia !

  Apreciat de 1 persoană

 2. Aliosa spune:

  ” DRAGOBETELE, sărută FETELE ” ! 🙂

  Alioșa ! 🙂

  Apreciat de 1 persoană

 3. condeiblog spune:

  Foarte frumoase cărți… Iar cuvântul său mai poate fi și auzit din înregistrările unor conferințe. Rostește vorbele cu glas duios, dar ele sunt ca un brici ascuțit pentru conștiințele ce dau să se trezească.

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s