PREȚURI…

Am zis de la ,,începutul” blogului că nu voi face aici politică, nu voi scrie nimic despre această ,,problemă” veșnică. Nici acum nu voi scrie despre ea, doar voi ,,povesti” despre prețuri și salarii. Până acum m-am ,,adaptat” și eu cumva la ceea ce este la moment. Azi, după ce am revenit în ,,capitală” după Sărbători (de fapt la noi mai urmează și Crăciunul) am trecut pe la magazin. Ah, da! Am uitat să menționez faptul că din 1 ianurie la noi s-au majorat prețurile la călătoriile interurbane. ,,Majorat” e un ,,diminutiv” pentru aceste schimbări, prețurile au crescut considerabil. Dacă până la 1 ianuarie o călătorie până la nordul sau sudul țării costa aproximativ 5 euro, acum – aproximativ 6,5-7. În fine, mă voi referi mai mult la așa-zisele ,,salarii” și ,,pensii”, nu înainte de a vă zice că la noi (peste Prut) prețurile sunt europene, dar suntem remunerați…. Nici nu știu… Nu găsesc cuvântul potrivit! Nu credeți că voi încerca să vă conving de situația mai bună din România. Nu! Doar că la noi e și mai rău! Pentru a face o ,,introducere” în ,,tema” dată, să vă spun aproximativ ce ,,salarii” avem. Un profesor – în jur de 250-350 de euro, un medic care a lucrat vreo 35 de ani, are (în cel mai bun caz) un salariu de 300-350. Ok, v-am evidențiat niște exemple destul de reușite. Adică o persoană X ce are și Doctorat, lucrează în domeniul învățământului superior de vreo 10 ani, are un salariu de maxim 300 de euro, un medic la pensie se poate mulțumi și cu 100-150 de euro. Eu nu zic nimic despre cei care iau mită, care la vremea lor ,,au făcut ce au putut” și acum au vreo 3-4 afaceri (clar că nu ,,făcute” pe bani ,,lucrați” cinstit), mă voi referi doar la oamenii care trăiesc numai din salariul lor de bugetari. Mi-am amintit de un banc. E și de râs și de plâns:

-Sunteți îmbrăcat atât de rău, sunteți boschetar?

-Nu, sunt bugetar.

Acum să continui gândul început, deci să revin la prețuri. Produsele alimentare sunt la fel de scumpe. Trei becuri simple (cele mai simple și mai ieftine), o sticlă cu apă (1,5 l.), o pâine și 2 plăcințele simple (la fel cele mai ieftine) = 3,65 euro. Deci, un bâtrânel cu pensia de 100 de euro nu prea poate să își permită acest lux în fiecare zi. Bine, becurile nu se consumă în fiecare zi (ați zice voi), dar vă asigur că la calitatea pe care o au, cu siguranță câteva pe lună schimbi, chiar de trăiești atât de pompos că îți iei bec de 30,5-4 euro. De obicei, la noi, ce-i mai scump e și mai parșiv.

Să vedem și alt exemplu. O profesoară sau o doamnă care lucrează doctor, oare își poate permite o dată pe lună să își facă manichiura și să își vopsească ,,podoaba capilară”? Nu știu, e greu de spus… Dacă prețul este cam de 50 de euro minim. Dar dacă vopseaua e ,,a salonului” și salonul nu e cel mai mizerabil? Probabil e nevoie de vreo 75-100 de euro.

Ah, am uitat! Cei din capitală majoritatea sunt veniți din diferite colțișoare ale țării, deci e nevoie de chiria unui ,,spațiu locativ” măcar de câțiva metri pătrați. Și aceste ,,celule” costă scump, aproximativ de la 120-150 de euro! Mai avem nevoie și de lumină, iarna – de căldură… E necesară și apa de cele mai dese ori… 🙂 Iarăși suta de euro, sau chiar sutele… La noi doar salariile sunt în lei moldovenești, restu e peste tot EURO!

Astăzi mă gândeam și eu la situația în care ne aflăm… Nu m-am ,,băgat” în politica țării! Am ajuns doar la o concluzie: Totul se face pentru a ne alunga din propria țară! Cei care au plecat – să nu se mai întoarcă, iar cei care am venit pentru o perioadă înapoi acasă – să plecăm cât mai repede 🙂 Nu cumva să ne reținem prea mult aici 🙂 Așa, să rămână aici doar pensionarii și restul… ,,Restul” cred că v-ați dat seama cine sunt și câte procente…

Nu vreau să credeți că mă plâng! Sunt doar câteva gânduri în scris.

Mă mândresc că sunt din Basarabia, dar mi-i rușine de halul în care a ajuns țara!

Sursă imagine: deschide.md

18 comentarii

 1. Jo spune:

  Dincoace de Prut situatia e, mai mult sau mai putin, la fel de albastra, din pacate. Este trist, intr-adevar. Eu insami simt ca n-am nici un viitor. Sper doar sa fiu sanatoasa sa nu dau bani si pe medicamente.

  Apreciat de 3 persoane

  1. Emilia WONC spune:

   Știi, mă gândeam și eu zilele acestea: Ferească Dumnezeu de vreo boală!

   Apreciat de 2 persoane

 2. Iosif Greblea spune:

  Stai linistita ca nu este prea mare diferenta între România si Moldova, decât 2 – 3 decenii decalaj !
  În lei, cam atât câstiga si partenera mea (medic) în urma cu 20 de ani, iar aici, are o remuneratie de 15 – 16 ori mai mare.
  Toti ne iubim pamântul stramosesc si zonele natale,
  Si-am vrea ca lumea sa devina mai normala si echilibrata,
  Doar Dumnezeu, de doua mii de ani, ne-a aratat o *Cale,
  Dar cei care conduc sistemul, o tin cu egoism obscurizata…

  O seara linistita, relaxanta, binecuvântata, draga Emilia !

  Apreciat de 1 persoană

  1. Emilia WONC spune:

   Vorba lui Ion Creangă: ,,N-ar fi rău să fie bine în țara asta…”
   Seară frumoasă și vă mulțumesc pentru cuvintele calde oferite de fiecare dată!

   Apreciat de 1 persoană

 3. ioansperling spune:

  Nici plecatul nu-i o solutie! Esti fara radacini, esti minoritar intr-o tara si asta are numai dezavantaje, te urasc / dispretuiesc co-nationalii ramasi samd. E drept ca traiu nu mai e o problema daca ai servici si nici boala dar cand te uiti la copii,la nepoti te intrebi: „chiar s-a meritat?”

  Apreciat de 2 persoane

  1. Emilia WONC spune:

   În ziua de astăzi chiar nici nu știi cum e mai bine…

   Apreciază

  2. da, esti fara radacini! vine o vreme cand nu mai stii cine esti si carui loc sa-i spui acasa. dar stii ce te doare cel mai tare? dispretul celor care conduc tara in care te-ai nascut.

   Apreciat de 1 persoană

   1. Emilia WONC spune:

    Aveți dreptate!

    Apreciază

   2. nici eu nu fac politica, Emilia. am sufletul greu. sunt si aici si acolo. doua lumi diferite de la cer la pamant. nu-mi mai spun durerea. port in suflet zece ani de exil. vreau sa pot castiga acasa, in tara mea, banii pe care-i castig aici. nu pentru mine, pentru copiii mei.

    Apreciat de 1 persoană

   3. ioansperling spune:

    Daca ar fi numai ei!

    Apreciat de 1 persoană

 4. Florin spune:

  Mi-aduc aminte, pe vremuri, cursuri de „economie politica” – de fapt, aveau dreptate, economia e politica.
  De fapt, faci politica si cand respiri si cand bei apa (am citat un blogger care, cred ca va citeste) fiindca s-ar putea sa te otravesti.
  Cu ceva nuante, cred ca e la fel. P-aci, bugetarii sunt bine imbracati, in invatamantul superior se castiga bine de la conferentiar in sus.
  In ce a mai ramas din Basarabia, problema cea mai mare este apropierea de cei ce ne-au strivit.

  Apreciază

  1. Emilia WONC spune:

   Da, în Basarabia situația e jalnică de tot 😦

   Apreciază

 5. Poteci de dor spune:

  Da, din păcate, diferenţe prea mari nu sunt faţă de ce-i pe aici. Nu ştiu unde vom ajunge, dar e tare trist…

  Apreciat de 1 persoană

 6. Iosif Greblea spune:

  Apreciat de 1 persoană

 7. Iosif Greblea spune:

  Apreciat de 1 persoană

 8. Jo spune:

  Off topic: un gand bun pentru tine azi. Craciun fericit! ❤️

  Apreciat de 1 persoană

  1. Emilia WONC spune:

   Mulțumesc din suflet! 😘

   Apreciat de 1 persoană

 9. 4k PC Gaming spune:

  Ultimul sa stinga lumina, ca in RO.

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s