Themis din mulțime…

Mă mai uit pe net, prin comentarii, apoi mai aud discuții și mă tot indignam întrebându-mă: De ce oamenii judecă exteriorul unei persoane, dar nu se mai pronunță și despre interior? Știu că e mare păcat să judeci. Dar, oricum, toți judecă, unii, posibil, își fac concluzii necesare, iar alții cred că sunt un fel de Themis. Fiecare individ din ,,mulțimea zilnică” se consideră un mare ,,cunoscător” al dreptății, al judecății și , în genere, al vieții în toată amplitudinea ei.

În fine, vorbă multă e că acela este urât, celălalt este frumos, altul e scund, cineva e gras, iar unul e urechet, iar alta e cu nasul prea mare. Ce să mai zicem dacă cineva mai are vreun defect fizic… Toți se uită holbați de parcă nu au văzut un om, dar un adevărat extraterestru în carne și oase. Fiecare e cu nivelul său de cultură și inteligență. Dar de ce așa se mai accentuează fizicul, pe când nu e observat omul cu partea sa lăuntrică? Parcă ar părea mai veridică logica unei discuții cât de rea nu ar fi ea, dacă s-ar atrage atenția la răutatea și prostia umană. Iată picioarele scurte sau mai grăsuțe, ridurile multiple, cicatricile sunt observate, iar invidia, lașitatea, perfiditatea, tâmpenia, mândria, lenea, etc devin neimportante?

Răspunsul e în mintea goală a omului! E mai ușor să vezi ceva cu ochii, decât să simți cu sufletul! Așa e la noi, oamenii! Clar că nu la toți, dar, oricum la majoritatea.

Nu frumusețea chipului demonstrează sinceritatea și bunătatea sufletului! Uneori, poți vedea o persoană aparent foarte frumoasă, dar când îi vezi privirea înțelegi ce reprezintă ea în esență sau dacă mai și scoate vreo vorbă… Nu vrei decât să te retragi și să eviți ,,contactul” cu ea în viață din acel moment până în veșnicie.

Și mărul poate fi frumos, dar îi simți putreziciunea și viermele abia după ce muști din el!

De mică am fost învățată de bunici să nu mă uit la ,,aspectul” omului, ci la inima lui și niciodată să nu râd de cineva, să ironizez, deoarece nu se știe ce se poate întâmpla în viață. Mă refer la ceea ce ține de fizic și de sănătate. Uneori mă gândesc că pot găsi scuze și iertări la orice greșelă sau meteahnă sufletească a omului, dar niciodată nu voi putea înțelege răutatea conștientizată, adică atunci când un om face rău pur și simplu, așa, dintr-o plăcere monstruoasă. Am întâlnit astfel de oameni, credeam că există vreo cheie, vreo cale, dar, până la urmă, am înțeles că nu are sens să cauți sursa răutății a unui astfel de om. Trebuie doar de iertat și treptat de uitat, altfel sufletul va începe să urle de durere, pierdut prin labirintul căutării a unui Bine.

Nu trebuie de judecat! Nu trebuie de ,,dat sentință” unui om după aspectul său, mai întâi trebuie de înțeles cum arată inima și gândul persoanei, iar mai apoi de decis dacă merită să existe în viața noastră sau în gândul nostru, sau pur și simplu în vorba noastră deșeartă.

Și așa suntem păcătoși, dar încă să ne mai luăm păcate pe suflet din cauza unor ,,rămi” tâmpite impuse de societate, cred că nu e cazul.

Sursă imagine: catchy.ro

7 comentarii

 1. Iosif Greblea spune:

  Traim într-un sistem închis, limitat de cele cinci simturi primare, un cerc vicios numit „matrix”, în care gravitam la infinit, miliarde de particule elementare de materie fizica rational-sentimentala, mai mult sau mai putin constienta de adevarata origine, identitate si sursa din care provenim ca fiinte, de o complexitate si diversitate paradoxala, chiar daca în aparenta ne asemanam, în profunzimea sufleteasca si/sau spirituala, omul este cea mai mare necunoscuta din ecuatia cu n+1 necunoscute a macro si microuniversului…
  Un sfârsit de saptamâna sublim si un început de luna plin de vesti bune, pace, liniste si bucurie, draga Emilia !

  Apreciat de 1 persoană

  1. Emilia WONC spune:

   Vă mulțumesc mult!
   Weekend frumos!

   Apreciază

 2. Poteci de dor spune:

  Cu oameni ca tine, care scriu aşa, şi care nu uită ce ne-au tot spus bunicii, nu e totul pierdut. Minunat ai scris!

  Apreciat de 2 persoane

  1. Emilia WONC spune:

   Îți mulțumesc!

   Apreciază

 3. Jo spune:

  Dar pentru cei care au sufletul mic si-i judeca pe altii dupa aspectul fizic ce sentimente ai? Eu i-as privi cu mila. In mod clar „judecata” lor vine din niste frustrari.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Emilia WONC spune:

   Eu pur și simplu încerc să-i ignor și să-mi caut de viața mea și prioritățile mele.

   Apreciază

 4. Aila spune:

  Aspectul fizic nu il poti comenta decat numai in cazul in care esti frustrat sau chiar nu ai ce face. Poti comenta o tinuta daca este in trend dar a comenta despre fizionomie chiar nu se cade. In schimb cum te prezinti in societate si ma refer sa fi o persoana curata si ingrijita si cum vorbesti te defineste întrutotul deci sunt la pachet. Nu haina face pe om dar nici rupt nu poti iesi in lume. Depinde doar de noi cât de frumoși vrem sa fim. Fiindca daca tu te simti frumos sigur poti transmite din frumusetea ta si celor din jur.

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s