Ce nu se cumpără, ce nu se vinde…

Viața în sine nu se cumpără și nici nu se vinde! Există o mulțime de citate, de meditații ale marilor personalități despre adevăratele valori, despre sănatatea și sentimentele care nu pot fi cumpărate și vândute. În fond, nici măcar lucrurile care par a fi doar elemente ale materialismului nu se achiziționează. Oamenii s-au obișnuit cu idee că banul decide totul. Nu e chiar așa! Aceste convingeri sunt numai niște iluzii. S-a creat în societate ,,o piață de desfacere” a tot și a tuturor. Patimile umane au orbit creiere și suflete. Cu fiecare zi ce trece îmi dau seama că filmele de groază despre zombi nu sunt decât o realitate actuală, numai protagoniștii sunt mai simpatici și execută ordine orbește fiind momiți de ,,promisiunile” utopice. Până și DEX-ul oferă o definiție aproape de certitudinea mea:

ZÓMBI s. m. 1. Om înviat din morți, care și-a pierdut identitatea, drogat (în stare de letargie) sau cu creierul spălat, apoi înscris cu anumite ordine, pe care le execută orbește, folosit în interes personal sau de manipulare politică. 2. (Fam.) Om fără caracter, lipsit de orice voință. (din fr. zombi)

E situația contemporană, nu? O mică specificare, la noi oamenii sunt vii, și, din păcate, dacă vor mai continua în așa hal nu vor avea nicio șansă de a învia din morți.

Chiar azi discutam cu Cineva despre o persoană X care și-a vândut demnitatea pentru nu știu a câta oară. Veți zice că mă contrazic. Ba nu, specific, nu s-a vândut, ci și-a arătat fața perfidă și ieftină ce se ascudea (și încearcă să se mai dosească) sub o mască plină de virtuți ce nu-i este deloc pe potrivă. Atunci când credem că cineva se vinde, de fapt, doar își aruncă ,,camuflajul”. Da, da! Precum viperele își pot arunca pielea, fiind, în esență, tot vipere.

Nu zic, am avut și o șansă (poate chiar mai multe) de fi ,,cumpărată”. Și câte promisiuni! Ce prețuri! Mă impresionase că aș costa atât de scump. 🙂 Prefer mereu să rămân tot eu. Nu îmi ,,arunc” masca, deoarece nici nu o am. Sunt așa cum sunt! Nimic mai mult, nimic mai puțin! Pesemne setea mea de dreptate și adevăr a cam ,,încurcat ițele” atât mie cât și la alții. 🙂 Dacă aș fi fost ,,cumpărabilă” sau ,,vândubilă” aș fi avut un trai mai bun (din punct de vedere material și psihologic). Nu regret deloc! Acum sufletul meu este mai liniștit și mai ,,înțelept” decât ar fi fost în alte circumstanțe.

Am avut mult timp pentru a înțelege valoarea vieții și a Omului în sine. De ce am spus ,,valoarea”? Fiindcă și viața și Omul nu au valoare. Uneori sunt atât de microscopici, alteori atât de incomesurabili încât nici tot aurul din univers n-ar fi echivalent cu ei.

Nimic nu se vinde! Nimic nu se cumpără! Fericirea, sănătatea, liniștea, iubirea, pacea, armonia, respectul, însăși viața și multe alte valori veridice nu pot participa în ,,comerț”. La fel cum nici moartea, tristețea, neliniștea, războiul, invidia, ispitile și patimile nu pot fi ,,negociate”.

Chiar și cei care cred că pot decide orice având bani, putere, de facto, nu decid nimic. Cu ei joacă doar maleficul din sufletul și din intențiile lor. Răul le ,,aruncă”, acest ,,praf” în ochi, le ,,pudrează” creierul și inima cu posibile ,,fericiri” materiale, ce, de fapt, nici nu există. E un ,,show” efemer cu final tragic. Sunt doar ispite, patimi…

Bine, unii pot procura un avion personal, dar oare pot cumpăra și termenul de valabilitate al acestuia sau ,,garanția” că îi va ,,duce” până la destinație? Categoric nu! Sunt doar niște probabilități estimate de oameni, în esență Dumnezeu decide. Alții își pot cumpăra o funcție, dar cineva le dă garanție 100% că va fi pentru un an, doi sau o viață? Nu! Fiindcă nu-și pot cumpăra ,,la pachet” și ,,asigurarea” că moartea le va veni în ziua cutare sau cutare. Poate chiar peste o zi sau două îi va lua. Ei nu pot să-și cumpere sau să-și vândă decesul. Și banala pereche de pantofi achiziționată cu ,,bonul de valabilitate” pentru un an nu face posibilă excluderea unei ploi torențiale care ,,va pune capăt” încălțămintei. Dar dacă acel pantof va fi cauza unei fracturi de picior? Cineva dă vreo asigurare pentru acest caz? Nimeni!

Putem crede că banul, favorurile, onorurile decid multe. Este doar o aparență prostească, lumească! Așa este văzută viața prin ochii ,,neevoluați” ai omului.

Toți suntem muritori de rând! Iată chiar prima și esențiala trăsătură prin care ne asemănăm toate vietățile de pe planetă! Doar dacă vreun nebun se consideră veșnic…

Mulți cred în rolul definitoriu al banului și al puterii acestuia. Se înșeală amarnic! Este doar o iluzie! Nu poți ,,comercializa” cu oameni, destine, vieți.

Până și respectul nu poate fi achiziționat. El poate fi doar ,,cucerit” cu un comportament și o atitudine demnă de Om. Mă miră cum unii afirmă că au respect datorită averii sau a funcției, când ei doar se înșeală. Nu e nici urmă de respect, e doar ipocrizie curată! Nu zic, sunt și persoane înțelepte, cu aur și influență care știu a rămâne Oameni în toate circumstanțele și luptă aprig cu ispitele, patimile, viciile. Le vine greu, însă nu uită despre valoarea veritabilă a vieții și înțeleg că, de fapt, banii nu au nicio valoare, sunt doar niște ,,unități – nulități” ce tulbură minți, inimi, destine.

Cumpărarea și vinderea obiectelor este o aparență în care credem cu naivitate. ,,Negoțul” unde ,,marfa” sunt oamenii la fel este părelnic. În așa situație ,,comercială” se vede adevărata ,,personalitate” și a ,,comerciantului”, și a ,,clientului” care, într-un fel sau altul, ,,se vinde”. Iar dacă e să vorbim despre sentimente, emoții, destine – aici chiar este absurd să analizăm o oarecare ,,piață de desfacere”. Sufletul, gândurile, aspirațiile, sănătatea, viața, liniștea, iubirea și multe alte valori cu adevărat fundamentale, depind doar de Voia Domnului și de credința noastră în El!

Sursă imagine: cryptonet.biz

2 comentarii

 1. Poteci de dor spune:

  Cred că lumea ar fi mai caldă şi mai bună dacă toţi am fi conştienţi că ceea ce se poate cumpăra nu are o valoare prea mare. Şi toate celelalte sunt de fapt de mare preţ…

  Apreciat de 1 persoană

 2. Iosif Greblea spune:

  Si totusi, realitatea obiectiv-pragmatica, perceptibila rational-sentimental, demonstreaza ca totul în aceasta lume este un schimb comercial perpetuu, evolutiv, atemporal la toate nivelele, în toate aspectele si în toate dimensiunile perceptiilor celor cinci simturi mostenite si transmise genetic înca de la facerea primului om rational-sentimental pe Terra. Omul faradelegii si-a vândut de la început chiar si valorile nemuririi sufletesti, pentru nimicuri materiale, aparente, stralucitoare, relative, trecatoare, lipsite de valoarea *IUBIRII* absolute, neconditionate, sacrificatoare, fara prejudecati, singura valoare, adevarata, absoluta, atemporala, eliberatoare, mântuitoare, nemuritoare…
  Binecuvântarile comorilor nepretuite, sfinte, eterne si perene, sa-ti împodobeasca viata cu bucurie, pace, fericire si Lumina Divina, Suflet frumos !

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s