Nu te costă nimic să fii Om!

Am scris despre bunul simț, respect și omenie. Voi continua să dezvolt tema acestor virtuți atât de rar întâlnite în zilele noastre. Puțini își dau seama că cel mai ușor lucru, de fapt, este să fii Om! De ce? Fiindcă nu te costă nimic! Am văzut diferită lume, însă puțini Oameni. Există niște calități care nu necesită facultăți, doctorate, viață smerită, avere sau ,,statut” social. Am învățat că un boschetar poate avea o inimă pe care un boier nici nu a visat-o, un bețiv poate fi mai respectuos și mai inteligent decât un profesor, iar o desfrânată e mai înțeleaptă, mai milostivă decât o doamnă ce pretinde a fi foarte elevată. Fiecare își are demonii săi. Nu putem judeca oamenii și nici nu putem trata în același mod toate persoanele după viciile și căderile lor. Individual, toți inșii pot fi definiți după modul prin care își manifestă sufletul. Indiferent de patimile avute, totuși, sunt niște principii morale în umbra cărora încearcă să ,,defectele” unor ispite. Poți fi prieten bun și Om în orice moment al vieții. Niște simple ,,gesturi” spirituale măsoară valoarea persoanei. Unii sunt marionetele din ,,teatrum mundi”, alții nu pot îmbrăca măștile. Sunt așa cum sunt! Lasă perfiditatea și nu le mai pasă că nu sunt acceptați fără pic de înșelăciune, cu o multitudine de păcate ,,cerute” de trup și, poate, izgonite de suflet. William Hazlitt spunea: ,,Omul este un animal al aparențelor, niciodată nu este mai mult el însuși decât când joacă un rol.” Am întâlnit foarte buni ,,actori” încercând să-și ascundă lipsa de căldură a sufletului printr-o prostească fățărnicie, însă i-am cunoscut și pe cei care au negat aparențele exterioare, descoperindu-și principiile interioare. Despre ce e vorba acum? Despre ,,fațadele” exemplificate mai sus. Atunci când un pretins ,,exponent” al idealității, este mai putred decât acel păcătos care-și recunoaște bătăliile pierdute cu ispitele și nu joacă nici un ,,rol”, este așa precum este, dând dovadă (spre marea uimire a tuturor) că are un suflet cu trăsături nespecifice mocirlei, cu principii umane rezistente tuturor patimilor.

Spre marele nostru regret, mirosul de parfum nu întotdeauna înseamnă bunătate, bijuteriile de pe corp nu demonstrează bogăția interioară, luxul exterior aproape mereu e doar o scuză pentru sufletul aflat demult în stare de putrefacție. Mă miră cum unii pretind a fi mari domni și doamne, judecă aparențele și uită de ,,conținut”. Fiind și eu o moleculă a societății, am ajuns la concluzia că sunt interesată de Omul din interior, dar nu de aspectul extern al corpului și al vieții acestuia. Am fost fascinată de oamenii ,,mici” cu suflet mare și m-au dezgustat oamenii ,,mari” cu suflete mici. Am văzut ,,învelitori” simple cu niște ,,bomboane” atât de dulci înăuntru și ,,hârtii” pompoase ce ,,conțineau” ,,mucegai” urât mirositor (degeaba se mai dădeau cu parfum scump 🙂 )

Nu te costă nimic să fii Om! Întrebarea cea mai mare este dacă știi cum e să fii așa? Nu cunoști? Măcar nu agrava situația intuind un concept fals. În cazul dat e utilă vorba: Ce ție nu-ți place, altuia nu-i face! Renunță la fața înăcrită care parcă ar vrea să muște pe cineva! 🙂 Omite ,,rolul” bine jucat de ,,Superior” și fii Om! Învață, încearcă, crede, iartă! Să fii domn e o întâmplare, să fii Om e un lucru mare!

„Ar trebui să învatam să îi privim pe oameni mai mult în lumina suferințelor lor și nu în funcție de ce au făcut sau nu.” – Dietrich Bonhoeffer

,,De la lipsa de omenie la golănie nu-i decât un pas.” – Nicolae Mureș

foto: http://radiocatch22.com

4 comentarii

 1. Aliosa spune:

  Un TITLU bun ca MOTTO ! 🙂
  Așa este, ” Nu te costă nimic să fii OM” ! 🙂
  Doar ” neOAMENII ” nu RECUNOSC asta ! 😦
  Zi faină , surioară ! 🙂
  Cu stimă,
  Alioșa ! 🙂

  Apreciat de 1 persoană

  1. emiliawonc spune:

   Mersi mult!
   Unii pur și simplu nu înțeleg ce înseamnă noțiunea de Om 🙂 Dar să sperăm că vor înțelege… într-o zi…:)
   Să aveți o zi frumoasă!

   Apreciază

 2. Poteci de dor spune:

  Mi-a mers la suflet şi acest articol! Ce simpul e totuşi. Măcar să nu fim răi, dacă Oameni nu ştim sau nu putem să fim…

  Apreciază

 3. Iosif Greblea spune:

  „Poporul din ţară se dedă la silnicie, fură, asupreşte pe cel nenorocit şi pe cel lipsit, calcă în picioare pe străin împotriva oricărei dreptati !
  Caut printre ei un om care să înalţe un zid şi să stea în mijlocul spărturii† înaintea Mea pentru ţară, ca să n-o nimicesc, dar nu găsesc niciunul !”

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s