Capul plecat nu poate vedea niciodată soarele!

Mentalitatea sovietică de sclavi și victime, promovată zeci de ani, a transformat până și generațiile năcute după perestroică în niște ,,zombi” servili și umili care se conduc încă după principiul: Capul plecat sabia nu taie! Această ,,lozincă” merge ,,la braț” cu Omul -Cetățean, Omul – Subaltern, Omul – Locatar, Omul – Consumator și alte ipostaze ale omului. Așa ne-a fost ,,introdus” în cap să fim tăcuți, servili și cu o personalitate mizerabilă ca atare. Nu vreau să mă bag în politică, aș avea mult de scris și de analizat. E prea murdar! Unicul fapt ce trebuie menționat este că din cauza ,,capului” veșnic plecat, a tăcerii permanente și a modestiei absurde, acum avem ce avem în societate și în politică. Să revin, însă, la ,,particularitatea” care nu permite ,,pătrunderea soarelui.”

Mereu am pledat pentru adevăr, dreptate și valori morale distinse. M-am străduit să păstrez demnitatea în toate circumstanțele, chiar și atunci când mi se cerea să o neg, să recurg la o nimicire a concepțiilor de viață cultivate din copilărie cu atâta greu. În rezultatul implimentării acestor principii am avut de suferit, însă nu am vrut să mă prefac într-o ,,târâtoare” ce reușește doar să lingă papuci, îmbogățind pe cineva, uitând că e personalitate. Mi-a plăcut o citată de Jim Morisson: Dacă pentru a trăi trebuie să te târăști, ridică-te și mori! Unii nu au nici măcar vrednicia de a se ridica, continuând să se târască până nu sunt striviți de ,,pantoful” pe care l-au ,,idolatrizat”.

Vorbesc doar despre demnitatea curată, fără de trufie și interese meschine ascunse. Acea demnitate din sânge ,,curge” necontenit de la naștere până la moarte. Este verticalitatea morală pe care cei parveniți nu o vor percepe niciodată, este virtutea necoruptă care formează o ,,simbioză” doar cu inteligența, credința și setea de adevăr.

Capul plecat de multe ori este tăiat, numai că nu deodată, ci pe parcurs, atunci când ,,posesorul” sabiei nu mai are nevoie de acel ,,cap” pentru a-l folosi în scopurile sale. Dacă privim din altă perspectivă, mai puțin generală și mai subiectivă, probabil turcii au dreptate în proverbul lor total opus: Capul ce se pleacă, merită retezat! De ce? Păi dacă s-a aplecat odată – va mai face-o, dacă s-a umilit în fața unuia, o poate face în fața la mai mulți, deci, poate trăda cu ușurință și nu are nicio valoare ca personalitate și caracter. Această idee este o abordare subiectivă a ,,capului plecat” în situații particulare, noi continuăm cu viziunea generală, de tip sovietic.

Viața, totuși, e prea scurtă pentru a urma orbește ceva ce nu e relevant și chiar înțelept. Cel mai important lucru e să fim în armonie cu conștiința.

Îmi aduc aminte un moment din viață când trebuia ,,să plec capul” doar de dragul unor capricii ale ,,papucului” care aștepta să-i aduc ,,pocloane”. Trebuia să aleg între soarta unor oameni adevărați (dar incomozi pentru ,,papuc”) și ,,capul” meu care nu dorea să se aplece. Am vorbit atunci cu o persoană foarte înțeleaptă. Ea mi-a dat un sfat pe care îl voi ține minte toată viața și îl voi utiliza mereu: Fă cum consideri, cum îți spune conștiința ta, ca mai apoi să fii împăcată cu tine însăți!”

Așa am făcut, am ales ,,sabia”. M-a ,,hăcuit” de-a binelea 🙂 Dar sufletul nu a sângerat, ci s-a transformat într-un oțel pufos 🙂 De ce am utilizat acest oximoron? 🙂 Fiindcă sufletul meu a devenit atât de puternic și, totodată, atât de ușor, fără povara deciziilor greșite! Conștiința mea m-a susținut foarte mult. Ea m-a ajutat să văd mereu soarele și să mă feresc de întuneric și de ,,papuci” murdari.

Nu pot vedea lumină doar din ipostaza Omului – Cetățean. La acest capitol, toată națiunea are capul plecat. Dovadă este starea în care a ajuns țara noastră, patria iubită ce nu o poate fi apărată de ,,corbii” idioți, năpustiți asupra țării ca asupra unui cadavru. Deja aceasta este o altă temă inanalizabilă la moment din cauza ,,capetelor” noastre ce au înțepenit plecate.

Trebuie să pledăm pentru verticalitatea principiilor morale, pentru demnitatea cea fără de trufie și ipocrizie. Este o tâmpenie să îți vinzi onoarea! Cel mai jalnic om este acela care-și vinde demnitatea pentru bani și favoruri temporare!

Da, într-o societate coruptă cinstea și demnitatea sunt luate în râs. Nu aceasta trebuie să ne deranjeze, ci ,,curățenia” obrazului nostru și glasul conștiinței care noaptea poate să ne trezească sau să ne legene și să ne lase să avem un somn liniștit.

Or, trebuie să stăm în genunchi doar în fața lui Dumnezeu, în fața lumii – niciodată! Devenind ,,corvus albus” răzvrătit, știm că pledăm pentru valorile veritabile și integre. Nu se merită să ne lăsăm supuși, blamați, utilizați și transformați de ,,unii” în gunoi nereciclabil. ,,Coloana vertebrală” a caracterului și a sufletului trebuie să se ,,curbeze”, să se ,,modeleze” doar pentru Dumnezeu și credință.

,,Ia seama că în viață trebuie să fii demn, trebuie să fii Om și să nu îți fie frică de nimeni decât de Dumnezeu!” ( Doctor Alexandru Pesamosca)

4 comentarii

 1. rofstef spune:

  Ma îmbărbătat mult acest articol 🙂

  Îmi plac femeile puternice nonconformiste și care nu supun de dragul de-a fi supuse..
  Bravooo, Săptămână Frumoasă îți Doresc !!!

  Apreciat de 1 persoană

  1. emiliawonc spune:

   Mulțumesc! 🙂
   Săptămână frumoasă!

   Apreciat de 1 persoană

 2. Florin spune:

  Atenție doar că lumina vine de la … 🙂

  Apreciază

 3. condeiblog spune:

  Lumina nu vine de la răsărit, ci de sus, nu-i așa? Dar și asta e una dintre vorbele acelea repetate obsesiv, lozincard, în anii amintiți de Emilia. Vremea aia a trecut, dar nici în aceasta de acum, nu ne regăsim mai țanțoși. Am rămas cu sechele. De aceea subscriu la mesajul transmis de autoare și aplaud scuturarea de praf a demnității. Desigur, eu mă gândesc la neam și am înaintea ochilor minții, portretul României revoluționare, pictat de Rosenthal. Însă mai înainte, om după om trebuie să-și ridice fruntea. Să îl înviem așadar în spirit pe Făt Frumos al nostru, care spunea plin de dârzenie: „Mie nu mi-e frică decât de Dumnezeu!”

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s