Foi, foițe, foișorele scrise în zadar la locul de munca și în alte birouri…

Mereu eram atacată de o indignare interioară când mă întâlneam cu virusul birocrației. Nu am înțeles, nu înțeleg, nu voi înțelege și deja nici nu vreau să înțeleg presupusa iminență a hârtiilor pe care trebuie să le scriem, să le completăm fără nici un rost. Oare menirea omului e în a scrie mii de file absurde de parcă ar fi un xerox ridicol? N-aș crede… Iarăși e vina celor de la conducere. Chiar de aș dori să îi apăr aidoma unui avocat dement, nu pot! De ce să nu își facă fiecare meseria sa? Profesorul să educe discipolii, să le ofere cât mai multe ,,pârghii” spre cunoștințe și să nu completeze mii de registre și mini registre care sunt cu același conținut, să scrie note informative sau explicative dacă nu a completat o foaie ce mai apoi va fi aruncată; sau să facă planuri de lungă durată, de scurtă durată și tot așa de parcă ar fi meteorologii ce prevăd ploile abundente programate pentru două semestre cu o mică doză de soare vara. Medicul ar trebui să se dedice sănătății oamenilor, dar să nu scrie rețetele în 5-6 exemplare, unul pentru pacient și restul pentru șefii care vin să verifice câți kilometri cu buchii a scris doctorul Cutărescu ca apoi să-l facă una cu pământul și să îi zică: Pentru consultația pacientului vă sunt suficiente 3 minute, restul 20-25 trebuie să completați fișele, registrele etc. Deviza ,,Lucendo allis ego ipse ardeo” (Arzând, luminez altora!” din limba latină) se transformă într-un prostesc: ,,Scriind, ard nu numai eu însumi, ci și îi las pe ceilalți să ardă”. De ce până și preoții au de scris niște formalități poate chiar bizare, au de făcut planuri ca profesorii și posibil să îi lipsească pe enoriași, la fel cum medicii sunt nevoiți să îi lipsească pe pacienți, de acele câteva minute esențiale în care, oferindu-le un ajutor fizic sau spiritual, pot salva vieți și suflete? De ce când mergi să îți rezolvi vreo problemă în oricare instituție de stat sau chiar privată trebuie să scrii la foi de parcă ești Lev Tolstoi finalizând ultimul capitol din ,,Război și pace”? Care este totuși ieșirea din acest tunel prostesc al birocrației? De ce eu nu pot să lucrez liniștită după ce am învățat atâția ani de masterate și doctorate fără a fi implicată în completarea prostiilor scrise? Până și publicarea muncii tale intelectuale cere mii de restricții și necesită atâtea ,,proceduri” aiurite încât îți vine să iei sapa și să mergi să prășești toate dealurile numai să nu ai de-a face cu birocrația. Degrabă și la prașit când vom merge vom completa, cred, vreo zece metri de hârtie ca să ni se ofere ,,marea onoare” de a prelucra solul.

Aceasta este realitatea actuală atât de dură și dezgustătoare. Cauza? Conducerea parvenită și idioții ce stau în fruntea noastră și fac tot posibilul pentru a ne zăpăci ca să uităm că merităm o viață cu mult mai bună. Se pune accentul pe tot și pe toate ce ține de aspentul material, degradare intelectuală, morală și spirituală, omul ca personalitate nu mai valorează nimic, trebuie nimicit, nu merită să primească educație, ajutor medical, spiritual (de la duhovnicul care are și el de completat registre), nu i se cuvine un ajutor juridic, nu trebuie să fie apărat de nimeni. Trebuie de distrus tot potențialul națiunii, de prostit, de făcut demenți pe intelectuali, de îngropat pe toți în hârtii, astfel ca să fie mai ușor decăzuților ,,stricați” la cap să conducă masele. Soluția? O găsim în vechea vorbă: ,,Peștele se strică de la cap, nu de la coadă!” Deja aceasta este o altă temă pe care o voi aborda altădată. Acum revin și eu la completarea ,,pergamentului” modern (Word) 🙂 că altfel nu rezolv nimic.

6 comentarii

 1. Iosif Greblea spune:

  Multe directii par omului bune
  prin labirintul complicat si relativ
  doar una singura duce spre culme
  de Fiul omului trasata obiectiv.
  El este Calea, Adevarul si Viata,
  iar cei ce îl urmeaza vor iesi
  dintre peretii cufundati în ceata
  eliberati cu-adevarat ei vor trai.
  El e Lumina ce-a venit în lume,
  sa scoata de la moarte pe ai Sai
  dar ei nu au primit maretul Nume
  însa îsi zic, ca sunt crestini, iudei…

  Un Weekend minunat si binecuvântat, cu pacea si iubirea Domnului Iisus si Împarat !

  Apreciază

  1. emiliawonc spune:

   Mulțumesc mult! Să dea Domnul!
   Și dumneavoastră să aveți un weekend plin de lumină și pace!

   Apreciază

 2. rofstef spune:

  Să mă bag, să nu mă bag la acest comentariu, hai să încerc să vad ce va ieșii că nu știu cu ce să încep..

  Lucrez in tipografie de peste 8 ani, și eu, la fel ca tine, nu știu, nu înțeleg, si nu voi înțelege vreodată de ce avem nevoie de documente,
  DE CEEE ???
  Aaaa, ca să am eu de lucru, păi oricum am și fără atâtea hârţăgorii..?!
  Să aibă tipografii de lucru, să aibă cei care distribuie mărfurile de lucru ???
  Ce nu poate transporta marfa si fără document, ba da, dar fură, pai nu poate fura că există telefoane, există sfântul internet..
  Sa uită cineva pe hârtii, citeste cineva manualele de utilizare de la fierul de călcat, de la telefoane, de la mașina de tocat ???

  Mă doare sufletul când vin tipizate expirate după un an sau doi, cand știu cât am lucrat la ele, când știu prin ce proces au trecut, apoi vine si le returnează la distrus ca au expirat..
  Dacă mirosi blocul ăla de tipizat, ai impresia că atunci a fost făcut, iar când bagi lama de la ghilotina prin el te doare inima..

  Nu am înțeles, si nu voi putea înțelege de ce mai există munți de hârti care apoi vor fi distruse, și nici macar n-au fost deschise..
  Ce este un document ?
  O bucată de hârtie care zace intr-un sertar un an de zile după care expiră si trebuie distrusă, că e document..
  Ce este o bucată de hartie ???
  Păi celuloză care provine din lemn, iar lemnul este oxigen, iar noi sacrificam oxigenul pentru niște afurisite de harti care zac in sertare si se vor umple de praf..
  Asta facem noi, ne taiem craca de sub picioare ca să scriem cu ea..

  Mda, vor zice uni că atunci ce mai lucrează cel care le scrie, cel care le face, cel care le distruge, cel care le transportă ???

  Nu merg mai departe ca mi frică să nu mă scăp la vale..

  Atunci care e scopul internetului, a camerelor de supraveghere, a telefoanelor mobile, a tehnologie când noi inca mai folosim hârtie pentru imprimat facturi si tot felul de așa zise documente stupide când foarte fain ar putea fi gestionate pe un
  hard disk..

  Mi-a plăcut cum ai pus problema și felul tău Realist de gândire..!

  Apreciază

  1. emiliawonc spune:

   Îți mulțumesc mult pentru comentariu!
   Cred, totuși, că la noi se cam exagerează cu hârtiile și actele. Am uitat demult ce este strictul necesar.
   Aceasta e situația la moment, nu avem încotro.
   Să ai o zi frumoasă!

   Apreciat de 1 persoană

 3. Jo spune:

  Pe mine ma doare sufletul de copacii astia care au crengi mai putine cu fiecare foaie, reteta, regristru pe care trebuie sa le completam. 😦

  Apreciat de 1 persoană

  1. Emilia WONC spune:

   Dacă ar înțelege mai mulți oameni aceasta… 😦

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s